Kósa Lajos már igen, az Oktatási Hivatal még nem biztos, hogy tud a tömegesen törvénysértő külföldi egyetemekről

  • narancs.hu
  • 2017. április 3.

Villámnarancs

Mindent a maga idejében.

Kósa Lajos hétfő reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kihirdette, hogy a CEU- ellenes törvényt nem csak a Soros György miatt találták ki. De nem ám. A Fidesz frakcióvezetője kifejtette, hogy az új szabályozásra azért van szükség, mert az Oktatási Hivatal ötévente felülvizsgálja a Magyarországon működő külföldi egyetemek engedélyét, ennek 2016-ban jött el ismét az ideje. És a vizsgálat kimutatta, hogy egy kivétellel – ez a McDaniel College – nem működnek megfelelően ezek az intézmények. 27 külföldi egyetem nem tartja be a magyarországi törvényeket.

Ehhez képest a CEU véletlenül péntek este kapta kézhez az Oktatási Hivatal állásfoglalását, miszerint az intézmény a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint megfelel a magyarországi működés feltételeinek:

“Megállapítható, hogy a Central European University az Amerikai Egyesült Államok belső joga alapján elismert és fokozatadási joggal felruházott felsőoktatási intézmény, így megfelel a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 76.§ (1) bekezdésében foglaltatnak” – áll az Oktatási Hivatal, a Felsőoktatási Nyilvántartási Főosztály részére küldött állásfoglalásban.

Hogy, hogy nem, ezt még aznap gyorsan cáfolták is, miszerint "Az Oktatási Hivatal  – a CEU közleményére hivatkozva egyes portálokon megjelent híresztelésekkel ellentétben – nem adott ki semmiféle állásfoglalást arról, hogy a CEU törvényesen működik". De akkor ki írt a CEU-nak?

Úgy tűnik, az Oktatási Hivatal felsőbb ukázra várva egyelőre nem közöl sem pro sem kontra információkat. Az is lehet, hogy még nem tud a szabálytalan működések sorozatáról, de simán lehet, hogy tényleg elkészült már az a bizonyos 2016-os felülvizsgálat. Rejtély.

Mindenestre a frakcióvezető úgy fogalmazott, ilyen "tömeges törvénysértés" esetén felvetődik, hogy esetleg a szabályozás is rossz. Aha.

Figyelmébe ajánljuk