Még sehol a beígért szuperkórház, de már osztják a pénzt a csókosoknak

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 22.

Villámnarancs

Csak a gaz nő, meg a Fidesz kedvenceinek kiutalt pénz.

Még egy kapavágás sem történt a beígért szuperkórház, az 1,2 millió ember ellátására tervezett Dél-budai Centrum építési területén, noha Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott januárban néhány hónapon belüli alapkőletételt ígért - írja az mfor.hu.

 Bedros J. Róbert

Bedros J. Róbert (ül)

Fotó: MTI

Bár alapkő helyett csak másfajta kövek találhatók a majdani szuperkórház helyszínén, az mfor.hu információi szerint a kormány már bőkezűen osztja is a pénzt. Először is 720 millió forintos vagyonnal létrehozták a DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt.-t , melynek igazgatóságában Kocsisné Márkus Szilvia, vagyis Kocsis Máté Fidesz frakcióvezető felesége is helyet kapott. (Egy másik Fidesz-közeli alak, Tamás László is jól járt a projecttel, az ő közművesítetlen, autópálya széli, mocsaras és parlagon heverő földjeit 4,4 milliárdért vásárolták meg.)

Mivel a kormány lassúnak találta a DBC Zrt. munkáját, a  beruházás megvalósítását a Beruházási Ügynökségnek adták át, a 720 millióval gazdálkodó DBC-nél alig hagytak feladatot.

Bár a szuperkórház még sehol, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében már megkezdte a képalkotó diagnosztikai és sugárterápiás eszközök beszerzését, a 72-672 millió forint közötti gépek szállításáról már tavaly év végén megállapodtak.

Bár a kórház helyén egyelőre csak gaz van,, Rétvári Bence, az EMMI államtitkára szerint (hozzájuk tartozik az EBP)  a programmal minden a legnagyobb rendben.

Ja, igen, jutott egy kis apró a kormánykommunikációban élenjáró Balásy Gyulának is: a New Land Media Kft 40 milliót forintot kapott három hónapnyi kommunikációra. A NER ügyvédjeként ismert Perenyei Tamással pedig  jogi tanácsadásra szerződtek: először 59 millióról, másodszorra 181,6 millióról.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 4iG pedig 893,8 millióért szállít szervereket az egyelőre még a Holdban lévő szuperkórházba - írja az mfor.hu.

Figyelmébe ajánljuk