Az Orbán-rajongó múzeumigazgatónak is jut feladat az OSZK körül

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 29.

Villámnarancs

Demeter Szilárd sem maradhatott ki a buliból.

Miként arról elsőként beszámoltunk, Hammerstein Juditot  nevezték ki a költözés előtt álló Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói posztjára.

Azóta a hvg.hu kiderítette: a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Demeter Szilárd miniszteri biztosként fog felelni az OSZK költözéséért és revitalizációjáért.

false

Az ügy pikantériája, mint azt a hvg.hu is megjegyzi, hogy Hammerstein Juditnak (aki volt már Orbán Viktor sajtófőnöke és kultúráért felelős helyettes államtitkár is) tavaly azután kellett távoznia a Balassi Intézet éléről, hogy a Demeter Szilárd köréhez tartozó Orbán János Dénes vezette kultúrharc (egy feljelentő cikksorozat képében) túl liberálisnak találta a Hammerstein által vezetett intézetet.

A sajátos orbáni káderpolitika jóvoltából most e kultúrkampfba csomagolt fideszes belviszály egyik áldozata fog együtt dolgozni a támadó oldal erős emberével.

Az első áldozat - A Balassi Bálint Intézet és a kultúrharc

A Balassi Bálint Intézet az utóbbi években eljelentéktelenedett, és vezetője, Hammerstein Judit menesztése alighanem megpecsételi a sorsát. Úgy tűnik, az intézet programjai túl liberálisak voltak a Fidesznek. „Az utolsó szög a koporsóba" - sokszor hallottam ezt a mondatot, amikor a kultúrharc első felvonása és Orbán Viktor tusványosi ígérete után több, a kultúrpolitikát, a kulturális diplomáciát ismerő forrással beszélgettem.

Figyelmébe ajánljuk