Még több Wass Albert a Nemzeti Alaptantervben

  • narancs.hu
  • 2020. január 9.

Villámnarancs

Még hangsúlyosabban jelenik meg a NER irodalmi ikonja, az antiszemita nézeteket valló író.

"A korábbinál hangsúlyosabban jelenik meg Wass Albert és Szabó Magda munkássága, de Csukás István és Herczeg Ferenc, sőt még az angol krimiszerző, Aga­tha Christie is helyet kapott a korszerűsített, hamarosan megjelenő Nemzeti alaptantervben" – írja a Magyar Nemzet.

Mint írják, a korábbinál többször szerepel a tantervben Wass Albert és Szabó Magda, előkerülnek Reményik Sándor művei, de megjelenik ajánlottként az angol krimiíró, Agatha Christie is. Bekerült a tantervbe továbbá Kecskeméti Vég Mihály, Kittenberger Kálmán, Gyóni Géza, Széchenyi Zsigmond, valamint Kós Károly és Romhányi József munkássága is.

Wass Alberttől az Adjátok vissza a hegyeimet című regény került be a középiskolai tananyagba.

false

Mint a Szombat írja, az antiszemita publicisztikákat közzétevő és olykor irodalmi műveiben is zsidóellenes elemeket alkalmazó író politikai szerepvállalása körül számos vita zajlik évek óta: "A Nemzeti Alaptantervbe kerülése ellen is tiltakoztak zsidó szervezetek – eredménytelenül kérve, hogy vagy vegyék ki Wasst a tantervből, vagy kontextualizálva, antiszemita és szélsőjobboldali politikai tevékenységét ismertetve és kritikailag kezelve tanítsák, hogy a diákok világos képet kapjanak pályájáról."

A NAT módosításai 2020 szeptemberétől lépnek érvénybe.

A Fidesz felavatott egy újabb Wass Albert-szobrot

Ezúttal a Pest megyei Aszód gazdagodott egy szoborral. Születésének 110. évfordulója alkalmából felavatták Wass Albert erdélyi születésű író mellszobrát szombaton. - írja az MTI. Az ünnepségenSzalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az író munkásságát méltatva kiemelte: műveinek többsége a feltétel nélküli hazaszeretetről szól. Fotó: MTI/ Máthé Zoltán A mellszobor Babusa János szobrászművész alkotása.

Figyelmébe ajánljuk