Napi 225 az asszonkának – Poltné a személyzetis

  • narancs.hu
  • 2015. június 6.

Villámnarancs

A legfőbb ügyész felesége négyszer annyit visz haza, mint rettegett férje. Netán sikeres üzletasszony lenne Polt-Palásthy Marianna? Ó, dehogy! Ő a Matolcsy személyzetise.

A tegnapi RTL Híradó számolt be arról, hogy Polt Péter neje úgy havi ötmillió forintot visz haza havonta. A tévések még azt is kiszámolták, hogy ez kábé napi 225 ezerre jön ki. Persze nem lenne érdekes a dolog, ha Polt-Palásthy Marianna mondjuk a saját cégét vinné ily briliáns módon, netán világraszóló találmányai lennének, vagy mondjuk rock and roll sztár volna, akiért megőrül fél Európa. Szóval egy sikeres ember, akinek saját tehetsége okán van az átlagnál sokkal, de sokkal nagyobb jövedelme.

A banksztár

Polt-Palásthy Marianna

Polt-Palásthy Marianna

Fotó: MTI

Természetesen ezzel nem akarjuk azt mondani, hogy Poltné tehetségtelen volna, épp ellenkezőleg. Mert ugyan 1987-ben szerzett jogi végzettségével 2010-ig ügyvédként, majd (férjéhez hasonlóan) ügyészként dolgozott, ám ekkor - mit ad isten' – megkínálták az akkor alakult Emberi Erőforrások Minisztériumában mindjárt a jogi és személyügyi helyettes államtitkári poszttal. Csak nem azért, mert ő Polt Péter felesége? Kizárt dolog. Később Matolcsy György vette szárnya alá a sokoldalú asszonyt, aki azóta a Magyar Nemzeti Bankban kamatoztathatja tudás. Olyannyira, hogy míg korábban a jegybank személyzeti igazgatója volt, ma már ugyanitt a személyzeti ügyekért felelős ügyvezető igazgató. Hogy a kettő között mi a különbség? Őszintén szólva, fogalmunk sincs, úgyhogy ez egy rossz kérdés.

A jó kérdés az, hogy mennyi a különbség?

Nos, több mint duplája. Míg korábban sima igazgatóként 2 milla körül karmolt, ügyvezető igazgatóként már majd' 5 milliót vihet haza. Hogy miért?

Hát mert Matolcsy György így döntött.

S azért dönthetett így, mert a Magyar Nemzeti Bank egy független intézmény. Különben elmúlt a válság, magyar gazdaság pörög, mint a búgócsiga, így vége azoknak az időknek is, amikor Orbán Viktor még a bérplafonról hadovált az állami szférában dolgozókkal kapcsolatban, sőt sikerült azt is elérnie, hogy negyedére csökkenjen az akkori jegybank elnök fizetése. De hol van már tavalyi hó? A bérplafon rég leszakadt, s ahogy azt a Kormányzati Információs Központ közölte a RTL Klub kérdésére, „most már a növekedést szolgálják” az olyan magas jövedelmek, mint Poltné-Palásthy Mariannáé. Erre viszont már nem csak a bérplafon szakad le, de a pofánk is.

Úgyhogy ha ezek után valaki azzal jönne, hogy nincs kenyere, biztosan azt kérdezné a Kormányzati Információs Központ, hogy akkor miért nem eszik kalácsot?

Figyelmébe ajánljuk

Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosa, a 4iG két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet. Hivatalosan mindkét telken „mezőgazdasági” épület áll. A szőlő, az uborka, a fű vagy a tök netfüggő?