Mr. Orbán, folytatni kívánja az illiberalizmust?

  • narancs.hu
  • 2018. május 3.

Villámnarancs

Tegnap késő délután Orbán Viktor Brüsszelben találkozott az Európai Néppárt elnökével, Joseph Daullal és frakcióvezetőjével, Manfred Weberrel – írja az Index. Orbánt a német sajtó szerint azért rendelte raportra a Fidesz európai pártcsaládja, hogy megkérdezzék tőle, folytatja-e Magyarország átalakítását illiberális demokráciává.

false

Egyelőre nem tudjuk, hogy a kérdés így, ebben a formában elhangzott-e, Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke mindenesetre azt nyilatkozta a találkozó előtt, hogy Orbán Manfred Weber frakcióvezető korábbi budapesti látogatását viszonozza. És még azt is mondta Havasi, hogy a találkozón el fognak beszélgetni az új magyar kormány céljairól, szóval nagyon érzékeny a téma, ezért senki nem kommentál semmit.

Az Indexnek a Néppárt sajtóosztálya a találkozó után csak annyit mondott, hogy Joseph Daul egyelőre annyit szeretne nyilatkozni, hogy lesznek még ilyen találkozók.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.