Orbán vágyának betett néhány fideszes

  • narancs.hu
  • 2020. december 17.

Villámnarancs

Nem lennénk a helyükben.

Múlt csütörtökön a Fidesz még támogatta a parlament törvényalkotási bizottságában a párbeszédes Szabó Tímea javaslatát tíz Pest megyei egyéni választókerület (evk) határainak átrajzolásában, de a végszavazás előtt kivették az ellenzéki szövegrészt a tervezetből. A Népszavai információi szerint ez azért történt, mert a Fidesz Pest megyei egyéni képviselői kijelentették, hogy nem akarnak semmiféle változást.

A lap megjegyzi, meglepő a fordulat, mert "nemrég egy befolyásos kormánytag még azzal hűtötte a kedélyeket a Pest megyeiek körében, hogy jó pontot jelentene Orbán Viktornak a nemzetközi porondon, ha az ellenzék is támogatná a választási törvény módosítását. A Fideszben ugyanis azzal kalkuláltak, a Szabó-féle indítvány befogadásával el lehetne érni, hogy az ellenzék is az igen gombot nyomja."

 A Népszava úgy tudja, az Orbán pluszpontjainak kedvező változás ellen fellépők közt volt Tuzson Bence és Hadházy Sándor. A lap megjegyzi: Tuzson 2018-ban bukta volna a választást, ha csak egy kihívója van. Hadházy három százalékponttal jobban szerepelt nála, ám választókerülete központja, Szentendre a tavalyi helyhatósági voksoláson „átállt”, így nehezebb dolga lesz 2022-ben.

A lap szerint vannak más egyéni választókerületek is Pest megyében, ahol a helyi fideszesek hallani sem akarnak a változtatásokról, ennek prózai oka pedig az, hogy félnek: esetleg elbukhatják a következő választást.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?