Ráhel csak vonakodva ment bele…

  • 2015. január 31.

Villámnarancs

…tudniillik az operaház királyi páholyába. És ezt pont a legilletékesebbtől tudjuk meg, a nevezett intézmény vezetőjétől, Ókovács Szilvesztertől. Aki még pezsgőt is szervírozott a magas vendégnek és iskolai osztálytársainak. Magyarország: banánkirályság.

Ókovács Szilveszter, az operaház főigazgatója a rádiónak azt mondta, mivel másutt már nem volt elég hely, ezért ő maga javasolta a miniszterelnök lányának, hogy használják a királyi páholyt, aki mindezt csak vonakodva fogadta el – írja Ráhel csak vonakodva fogadta el a királyi páholyt c. cikkében a Népszabadság.

Oh, áldja meg a magyarok jó istene, ha csak a kakasülőn lett volna hely, akkor ott pezsgőznek a jövő nagy vendéglátósai. Ez csak természetes!

Van Eddie Murphynek épp még a fénykorából egy filmje, az Amerikába jöttem. Nos, abban valami leopárdbőrbe öltözött egzotikus trónörököst alakít, épp a megfelelő átéléssel, s a rá annyira jellemző – kicsit tagadhatatlanul alpári – humorral. Valahogy ez jut eszünkbe a magyar miniszterelnök leányának osztálykirándulásáról. Orbán Ráhel idehozta kőgazdag, ugyancsak ezermilliós tandíjat fizető osztálytársait, kábé azzal, hogy lehet, hogy ti még nálam is gazdagabbak vagytok, de vajon kinek nyitják a szeme rebbenésére fővárosa operaházának királyi páholyát? Na, ugye!

És akkor innentől beszélhetünk arról, hogy szegény talpig magánember leányt a gonoszok – kizárólag édesapja áldozatos tevékenységét ellehetetlenítendő – bántják. Nem erről van szó, jóval kevesebbről. Voltaképpen egész pimf ügy ez.

Elszaladt kicsit a ló, annyi az egész. Jó, akkor nagyon – végül is ugyanaz a tempó.

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.