Menekültek se kellenek, csak félelem és gátlástalanság

  • narancs.hu
  • 2016. március 9.

Villámnarancs

Az egész ország területére kihirdette a „migrációs válsághelyzetet” a kormány – közölte ma Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő. Hogy ez alatt pontosan mit kell érteni, az nem világos: mert ha a 2015 szeptemberében elfogadott „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”, akkor Orbánék a fél éve hozott saját szabályaikat rúgják föl, ahogyan arra a Magyar Helsinki Bizottság közleménye is fölhívta a figyelmet. Az ugyanis pontosan meghatározza, hogy a válsághelyzet kihirdetését mi indokolhatja. Nos, az alábbi feltételek szükségesek hozzá: ha a Magyarországra érkező menedékkérők száma meghaladja a) egy hónapon keresztül a napi átlag 500 főt, b) két egymás utáni hét átlagában a napi 750 főt, c) egy hét átlagában a napi 800 főt, d) a magyarországi tranzitzónákban tartózkodók száma átlagosan napi több mint 1000 fő egy hónapon át, vagy e) napi 1500 fő két héten át.

Ezek egyikéről sincs szó. És ha Orbán Viktor tavaly nem a megzuhant népszerűségét akarta volna reparálni a menekülthisztéria felkorbácsolásával; ha az állam tavaly tavasztól tette volna a dolgát, akkor, ne tévedjünk, nem lett volna sem Keleti pályaudvar, sem Röszke, és még kerítés sem föltétlenül.

Jól fotózható jelenetek jönnek

Jól fotózható jelenetek jönnek

Fotó: MTI/EPA

A migráció miatt kihirdetett válsághelyzet maximális időtartama hat hónap. Ez március 15-én lejár, ez lehet a mostani bejelentés egyik indoka. És a többi? Újabb vereség egy fontos időközi választáson, pedagóguslázadás, össztársadalmi fölháborodás a jegybanki közpénz magánvagyonná átalakítását lehetővé tévő gyalázatos törvény miatt, Orbán egyre nehezebben takargatható európai elutasítottsága, és a sor folytatható. Orbán bajban, és mivel a problémák érzékelésében az ország ingerküszöbe egyre alacsonyabb, a figyelemeltereléshez egyre vadabb dolgokat kell bedobni. Az elmúltnyóvévezést mindenki unja, a gyurcsányozás már tényleg csak a legfanatikusabbakra hat – maradnak az Európát végveszélybe sodró muzulmánok.

Akik egyébként tömegesen Magyarországig már el sem bírnak jutni, mivel a balkáni országok sorra zárják le előttük a lehetséges útvonalakat. Ez tehát Orbán Viktor újabb hozzájárulása a közös európai innovációhoz: ahogyan az antiszemitizmus fölszításához sincs szükség köztünk élő tényleges zsidókra, úgy a „migrációs válsághelyzet” kihirdetéséhez sincs szükség tízezrével érkező menekültekre.

Figyelmébe ajánljuk