Visszhang: film

Dűne

  • - kg -
  • 2021.10.27 20:55

Visszhang

Szokás kárhoztatni David Lynch 1984-es Dűnéjét, hogy nem méltó Frank Herbert regényéhez, vagy egyszerűbben, úgy szar, ahogy van.

Maga Lynch sem őriz szép emlékeket, a hosszabb változatról le is vetette a nevét. A másik nagy sci-fi buktát, Ridley Scott Szárnyas fejvadászát legalább az utókor rehabilitálta, de Lynch filmjébe kötelező belerúgni.

Jó alkalom erre, hogy végre itt a készítői szerint legdűnébb Dűne-feldolgozás, melynek megtekintése bizonyára az Arrakison is eseményszámba megy – a homokférgeket állítólag busszal viszik ingyen vetítésekre. Bár sok-sok éve az Ipoly mozi vásznán jól mutattak Lynch barokkos túlzásai, Denis Villeneuve-t ez sem tántorította el attól, hogy halálos komolysággal kövesse a szent herberti sorokat.

 
Részlet a filmből

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A Jobbik feljelentette Fekete Pétert

  • narancs.hu

Folytatólagosan elkövetett lopás miatt. Ugyanis az államtitkár tegnap maga büszkélkedett azzal, hogy rendszeresen leemel ezt-azt a közgyűjtemények polcairól.