Visszhang: lemez

Szűcs Máté: Klasszikus brácsaversenyek

  • - csk -
  • 2021. október 27.

Visszhang

A hegedűnél mélyebb, a csellónál magasabb fekvésű, nazális tónusú hangszerrel mostohán bánt a zenetörténet: a brácsa sokáig csak töltőszólamként jött számításba, nem kapott szerepet szonáták vagy versenyművek hőseként.

A hangszer első igazán nagy pillanata Mozart nevéhez fűződik: ez a híres hegedűs-brácsás Esz-dúr Sinfonia concertante. Nagy pillanatok persze később is akadtak, de ritkán: Berlioz „álruhás brácsaversenye”, a Harold Itáliában, Brahms két klarinétszonátájának brácsaváltozata, és szintén tőle a Brácsadalok.

Jelentős brácsaszólistákat a 20. század óta ismerünk: William Primrose-t, Rudolf Barsajt, s ilyen ma Jurij Basmet, Kim Kashkashian vagy Tabea Zimmermann. Magyarország brácsás világklasszisa pedig Szűcs Máté, akinek útja Debrecenből és Szegedről Brüsszelen, Antwerpenen, Bambergen, Drezdán és Brémán át a Berlini Filharmonikusok szólamvezetői pultjáig vezetett. Ma a Genfi Zeneakadémia professzora. Új lemezén klasszikus brácsaversenyeket szólaltat meg: Hoffmeister és Stamitz műve eredeti kompozíció, a Mozart-darab pedig az A-dúr klarinétverseny átirata.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.