Visszhang: film

Idő

Visszhang

M. Night Shyamalan abszurd történetmesélésre és bombasztikus fordulatokra épülő munkássága enyhén szólva is megosztja a közönséget.

Az utolsó konszenzuálisan jónak tartott filmje tulajdonképpen az első sikere, a Hatodik érzék. Azóta a legmegengedőbb kritikusai is hullámzó teljesítménnyel vádolják, a szigorúbbak pedig lefelé tartó spirált látnak. A megalománia jegyeit mutató Idő sem rehabilitálja a rendezőt, a nézőket pedig vérmérsékletük szerint kergeti az őrületbe vagy fakasztja kacajra.

Pedig az alaphelyzet kellően borzongató: egy csapat eltérő jellemű és hátterű ember egy eldugott trópusi partszakaszon reked, ahonnan képtelenek elmenni, és mindenki rohamos öregedésnek indul (örvendetes fejlemény, hogy a horrorrendezők felfedezték a napfényben borzongatást). Shyamalan nem aprózza el a drámát: a rejtegetett tumorok percek alatt sárgadinnye méretűre dagadnak, a kezdődő skizofrénia pár óra alatt elemészti az elmét, a gyerekek hirtelen felnőnek, a sutyiban szexelésből pedig öt perc alatt baba lesz. És mindez pont olyan röhejes és kellemetlenül groteszk, mint ahogy hangzik.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk