Visszhang: könyv

Markó Béla: A haza milyen?

  • - krusovszky -
  • 2021.10.20 20:55

Visszhang

„…egykor érzékeny poéta / most könyörtelen pártelnök”, utal magára egy új versében a korábbi RMDSZ-elnök, aki két ízben is Románia miniszterelnök-helyettese volt.

Markó a 2016-os politikusi visszavonulása óta minden évben megjelentet szépirodalmi munkákat, a leggyakrabban (négy alkalommal) verseskötetet. Kis túlzással az utóbbi évek kedvelt irodalmi közhelye lett, hogy a Markó-életmű a lírában szinte kirobbant és kiteljesedett, amióta a politikusi kalap szögre került. (Egyébiránt a magyar irodalom nehezen viseli a politikus szerzőket, de az is igaz, hogy eleddig olyan nagyon komoly jelentkezők nem akadtak e kettős posztra.)

A tavaly megjelent és meglehetős kritikai üdvözlésben részesülő Egy mondat a szabadságról versvilága folytatódik az idei kötetben. Alábbhagyott viszont a Markótól (olykor túl) jól ismert vonzalom a szonett iránt, a kötött formák helyét az úgynevezett félhosszú szabadversek vették át.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Öt év börtönre, pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték a volt mezőberényi lelkészt

Folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, sikkasztás és költségvetési csalás bűntettében, amely bűnszervezeti alakzatot is felvett, bűnösnek mondta ki a Gyulai Törvényszék pénteki ítéletében R. János volt mezőberényi református lelkészt és vádlott-társait. A lelkészt 5 év letöltendő börtönbüntetésre, 2,5 millió forint pénzbüntetésre és jelentős nagyságrendű vagyonelkobzásra ítélték.