Visszhang: film

Paradicsommadarak

  • SzSz
  • 2021. október 20.

Visszhang

Kemény és kompetitív világ a balett-táncosoké, minden arabeszk mögött évtizednyi lemondás, vasfegyelem és elképesztő önsanyargatás áll – meg persze szex, szerelem és árulás, mert ezek valahogy a filmvásznon kéz a kézben járnak vele.

A Paradicsommadarak egy rakás klasszikust emel be a történetbe ilyen-olyan módon: a Rómeó és Júliát, a Giselle-t, vagy épp a Tűzmadarat. S persze bőven akad hasonlóság Darren Aronofsky 2010-es Fekete hattyújával: itt is két, rivális balerina küzd meg egy szerepért; egyikük tipikus, szabályokat áthágó rosszlány, a másik ártatlan tehetség; a próbák és vizsgák kínjaiért pedig egy vasfegyelmet tartó rendező/igazgató felel. Kate az Egyesült Államokból érkezett a párizsi elit akadémiára, és szegény családja mindent feláldozott, hogy álmait kergethesse, vele szemben Marine módos famíliából jött, ám egy tragédiával a háta mögött vág bele a képzésbe, amelynek végén egyetlen táncos maradhat csak talpon.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nem az a kérdés, hogy magyar-e a Nobel-díj

Szabad büszkének lenni és magyarnak nevezni a két Nobel-díjat, de közben ne felejtsük el, hogy az elmúlt tizenhárom év önkényes kormányzása nem teremtett kiszámíthatóbb körülményeket az egyetemeken. Márpedig a hosszútávú, eredményes kutatómunka feltétele a kiszámíthatóság lenne.