7 kérdés – Yonderboi

  • - kg -
  • 2012. június 19.

Zene

A hazai elektronikus színtér nemzetközileg is elismert jeles figurája takarékos koncertprogramot hirdetett: mindössze háromszor lesz látható a hosszú forró nyárban. Válaszaiból nekünk viszont hét darab jutott.

1. Kitől kérnél autogramot?

Talán Jean Giraud „Moebiustól” kértem volna, neki nagyon szép aláírása volt. Egyébként nem tartom sokra az autogramokat, eddigi életem során összesen két embertől kértem. Nagyjából 10 éves koromban Nemere Istvántól, aztán 20 évesen Roisín Murphytől.

2. Mi a luxuskiadásod?

Azt hiszem, manapság bakelitlemezen zenét kiadni egyértelműen a luxuskategóriába sorolható.  

3. Harry Potter vagy Háború és béke?

Ez két olyan szélsőséges példa, hogy ha őszintén akarok válaszolni, akkor azt mondom: egyik sem az én világom. Harry Potterhez annyi közöm van, hogy 13 éves koromban ugyanolyan szemüveget hordtam, és utólag nézve volt egy kis hasonlóság köztünk.

4. Melyik kitalált figuránál érezted leginkább, hogy mintha rólad mintázták volna?


Fotó: Sióréti Gábor

Dr. Bátky János a Pendragon legendából. Mindketten kiválóan tudunk észrevétlenül bajba keveredni, és mindketten alapos ismeretekkel rendelkezünk nagyjából haszontalan dolgokról.

5. Mit tennél, ha nő lehetnél egy napra?

Megfognám a mellemet, sokat jegyzetelnék, és mindenképpen megpróbálnék írni egy dalt. És ha még maradna idő, akkor este megnézném a Távol Afrikátólt.

6. Mit töltöttél le utoljára?

Erre könnyen tudnék válaszolni, ha akarnék.

7. Melyik lemezt hallgatva érezted legutóbb, hogy ez a legjobb dolog a világon?

Rameau-tól az Anacreón. Tavaly akadtam rá véletlenül, mikor Ascher Tamás Dilettánsok című színházi előadásához készítettem zenét. Azóta rengetegszer meghallgattam, és magam sem értem miért, de egyre jobban tetszik.

Yonderboi a VOLT-on, a Balaton Soundon és a Szigeten lép fel a nyáron; legutóbbi Yonder-interjúnk itt olvasható.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.