A magyar államtól vár segítséget a Sziget
szigetfestival_top_story_lead.jpg

A magyar államtól vár segítséget a Sziget

  • narancs.hu
  • 2020. május 20.

Zene

Tőkeerős multicég áll a fesztivál mögött, így tönkremenni nem fognak.

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője a járvány miatt elmaradó fesztiválok következtében előálló helyzetről adott interjút a Népszavának.

Idén elmarad a Sziget, a Volt és a Balaton Sound is, de ezt tartja felelősségteljes döntésnek Kádár. Sőt, már a jövő évi fesztiválokat szervezik, mert 2021-ben minden korábbinál vonzóbb eseményeket szeretnének tető alá hozni.

„Tönkre biztos nem megyünk“ fogalmazott Kádár. A fesztiválok birtokosa már 3 éve az amerikai Providence Equity Partners, ami egy 33 fesztivált magáénak tudó, tőkeerős nagytulajdonos Kádár jellemzése szerint. „A nehézségek áthidalására akár a - kissé mérsékeltebb tavalyi nyereségünk után járó - osztalékukról is hajlandók lemondani, vagy azt visszaforgatni.“

Ennek ellenére az állami segítségben bízik, és akár hitelfelvételre is kényszerülhet a fesztiválokat szervező cég. A már megváltott jegyeket csak akkor fizetnék vissza, ha nagyon muszáj, és dolgozóik jelentős részétől már meg is váltak.

A három fesztiválra 70 ezer ember vett már belépőt, összesen több milliárd forint értékben.

„Számukra egy végtelenül rugalmas voucher-rendszert dolgoztunk ki. Az idei fesztiválokra elköltött pénzéből egy számla nyílik, amit jövőre bármely rendezvényünkön bármire - jegyre, szállásra vagy épp fogyasztásra - elköltheti. Sőt, az összeg 2021 végéig még a 2022-es elővételes jegyekre is elkölthető. Igény esetén a vételár természetesen akár készpénzben is visszajár.“ Kádár ugyanakkor sajnálja, hogy ilyen egyszerűen vissza lehet kérni a készpénzt.

„A kialakult helyzetet a holland, a belga vagy épp a német törvényhozók úgy segítik, hogy az elmaradó esemény jegyárából készpénzt csak azután kap vissza az igénylő, ha jövőre a szervező kínálatából tényleg semmihez nem fűlik a foga. Idei pénzügyi egyensúlyunkat jelentősen befolyásolja közönségünk ebbéli döntése“

Ugyanakkor a fellépőknek kifizetett összegek folyamatosan érkeznek vissza a cég számlájára. Több fellépővel viszont sikerült megállapodni egy 2021-es fellépésben, ők megtarthatták a foglalót.

Kádár ugyanakkor az államtól is várna segítséget mert „a turizmus hozta a GDP 12 százalékát, ennek tizedét pedig a 37 ezer ember megélhetését biztosító fesztiválipar“. A jegyeken lévő 18 százalékos áfa 5 százalékra való csökkentését például nagy segítségnek tartaná Kádár.

„Az adó- és járulékkedvezmények, foglalkoztatási ösztönzők ránk nem hatnak, mert egy nem létező fesztiválon nem dolgozik senki. A Sziget Zrt. is kénytelen állandó munkavállalói felétől, csoportosan megválni, a maradók fizetését pedig csökkenteni. Alapvetően üzemeltetési, fennmaradási támogatásra lenne szükség, elsősorban azoknak a cégeknek, amelyek egyáltalán nem rendezik meg kellően hírneves fesztiváljukat.“ Kádár szerint hazai fesztiválkultúra 10-15 milliárdos állami támogatásból megmenthető lenne, és reméli, hogy kéréseiket meghallják a kormány közelében.

Figyelmébe ajánljuk