Lemez

Budapest Bár: Ha megtehetnéd

Zene

„A téma örök: vágy és szerelem – mi másról is szólhatna egy tavaszi lemez?” E szavakkal ajánlják az immár tizenhárom éves produkció nyolcadik albumát. Tizenegyen énekelnek, az állandó felállásból egyedül Ferenczi György maradt ki időpont-egyeztetési problémák miatt. De a csapathoz másfél éve csatlakozó Tóth Vera itt debütál, és nem is aprózta el: három dalban is közreműködik.

A Budapest Bár népszerűségének egyik titka, hogy nem érték be a kezdeti nyerő recepttel: hiába bizonyult tuti sikernek a 30-as, 40-es évek tánc- és egyéb műdalainak feldolgozása, a belekényelmesedés helyett inkább folyamatosan kísérletezésben vannak. Először pop-rock slágerekkel bővítették a repertoárt, majd elkezdtek saját számokat írni. És kiderült, hogy ezeket is imádja a közönségük.

A Ha megtehetnéd című új lemezen négy saját szerzemény hallható, ezeket Lovasi András, Szűcs Krisztián, Keleti András és Frenk hozta. Mindegyik tökéletesen illeszkedik a régebbi kuplék és táncdalok közé, de legjobban a Keleti által énekelt Edömér az idomár hozza a békebeli kávéházi hangulatot – ha a szöveg egy pontján nem hangzana el Clint Eastwood neve, a zenében pedig egy rövid részlet a Szomszédok főcímzenéjéből, alig lehetne rájönni a turpisságra. Mégsem ez, hanem a záró Sweet Dreams Are Made of This a lemez csúcspontja: a Eurythmics (és Marilyn Manson) slágerének elképesztően jól áll a hegedű és cimbalom által dominált cigányzenei hangszerelés. Kiss Tibor és Tóth Vera éneke már csak a hab a tortán.

Bár Produkció, 2020

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?