A világzene vajon mi?

  • narancs.hu
  • 2023. április 13.

Zene

Az egyik legnehezebben körülírható műfaj, a tüntetően sokszínű világzene friss felhozatalát mutatja meg a ma kezdődő Budapest Ritmo, április  12-15 között. Utazz a zenén keresztül az Elefántcsontparttól a Kaukázusig a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo-n. Idén többek közt Emilíana Torrini és a Colorist Orchestra, a Tamikrest és a Kollár-Klemencz Kamarazenekar koncertjei, kibővült filmprogram és egyedi együttműködések várják a közönséget. 22 koncert, 3 DJ-set, 8 film és konferencia 4 napon át 4 helyszínen.

Elementáris, mint egy szerb fúvós banda vagy sivatag pszichedélia, kifinomult, mint egy egyiptomi szufi szertartás vagy ukrán elektrojazz – a világzene az egyik legszerteágazóbb és megfoghatatlanabb műfaj. Az idén 8 éves Ritmo mindebben megint szintet lép: az élő koncerteket tükrözi a Toldiban látható filmprogram: kézikamerás felvételek a Tuareg tűzfészekből egészítik ki a Tamikrest fellépését, debütál a saját produkciós VENI klip Regős Ábel rendezésében, dokumentumfilmek éneklő iráni nőkről és a szintén élőben is hallható dalmát polifónikus éneklésről mélyítik a kontextust. Az Akváriumban Emilíana Torrini és a Colorist Orchestra, a Tamikrest és a Dagadana jazzes elektro-popja a legnagyobb húzóerő pénteken, szombaton Kollár-Klemenczék, a ciprusi-magyar psych-folk elszállás és egy fiatal katalán jazz-duó a legizgalmasabbak ‒ már akinek. Olyan széles műfaji és földrajzi merítés, hogy garantált a kellemes meglepetés, vagy a kiszámítható endorfinpukkanás, mint pl. a Jungle Drumra ugrálni.

Most őket ajánljuk:

PÉNTEK

Tamikrest

04.14., Akvárium

Aktív ellenállók, a Tuareg ügy képviselői és (szerintük) másodsorban az egyik legjobb rockbanda. Érezhető, hogy ennek a zenének tétje van: a félnomád Tamasek nép identitását, a felszabdalt ősi otthon iránti folytonos vágyódást, a töretlen lázadást fejezik ki gitárokkal. Egy folyamatosan fejlődő zenekar, kihallatszik az elődök: Pink Floyd és Tinariwen hatása, a Szahara végtelenje és az új irányokat vető kreativ energia.

Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra

04.14., Akvárium Klub

A fesztivált is jellemzi, hogy headlinere az allűröktől mentes Emilíana, akit egyenrangú alkotótársként kísér a The Colorist Orchestra, élőben újraértelmezve az izlandi pop slágereket. Már a második albumnál tart együttműködésük, most hallhatja először élőben a budapesti közönség a filmzeneszerű, személyes és elbűvölő avant-popot.

 
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra

DAGADANA

04.14. Akvárium Klub

Daga és Dana, egy lengyel és egy ukrán lány 14 éve szövetkeztek a rokon hagyományok egybeolvasztására egy jazzel és elektronikával kevert ütős világzenei mixben. Hogy mennyi közös van a lengyel és ukrán kultúrában, az azonnal kiderül a szinte egyező népdalokat hallgatva. A kezdetektől fogva határátlépő zenekar új küldetéstudattal koncertezik az ukrajnai háború kitörése óta: egy fokozattal erőteljesebben hirdetik a remény és összekapcsolódás üzenetét. Ebből és az őket jellemző dinamikus etnopopból kaphattok egy adagot a Budapest Ritmón.

 
DAGADANA

SZOMBAT

Monsieur Doumani feat. Óperentzia

04.15., Akvárium

Adott a ciprusi trió, akik alapvetően hangszerekkel: tzouras (kisméretű buzuki), harsona és gitár; loopokkal és effektekkel törekednek a transz elérésére, de már beúsznak a dub, psychill, psytrance és techno beatek. Na, ehhez jön hozzá az Óperentzia elektronikus gyökerű, de koncertzenekarként is ütős duója, a csak a Ritmón hallható együttállásban. A Monsieur DJ-k péntek este megelőlegezik a mediterrán-magyar őrületet.

 
Monsieur Domani
Fotó: MICHAEL DEMETRIADES / Budapest Ritmo

Magali Saré & Manel Fortiá

04.15., Akvárium

A katalán jazz új generációja, bőgő és ének, sár és felhők találkozik Magali Saré és Manel Fortiá duójában. A két hangszerre épülő lecsupaszított hangzás meglepő mélységeket és magasságokat jár be, az ének szárnyal, a bőgő biztosítja – és fordítva. A Ritmo egyik tuti tippje a felfedező kedvű közönségnek.

Kollár-Klemencz Kamarazenekar és vendégei

04.15., Akvárium

A költő-remete bejáratott zenész társaival és erre az alkalomra felkért alkotókkal lép színpadra szombaton. Másik János, Csoóri Sándor “Sündi” és az énekes-dalszerzők új generációja: Barkóczi Noémi és Balla Gergő adják a Ritmo univerzum magyar hangját.

Jegyek: Jegyek | Budapest RITMO

Weboldal: https://budapestritmo.hu/

Facebook esemény: https://fb.me/e/21WYVyL3d

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.