Lemez

Actress: Dj-Kicks

  • Velkei Zoltán
  • 2015. augusztus 16.

Zene

Darren J. Cunningham profi labdarúgóként kezdte fiatalon, majd egy sérülés visszavonulásra késztette a 2000-es évek első felében. Actress néven találta meg újra önmagát: 2008 óta négy albumot szerzett, Werk Discs nevű kiadója pedig a hibrid tánc­zenék kicsi, de biztos pontjává vált. Zenei hangzására egyfajta álmos, párás szürkeség jellemző, lo-fi esztétikája egyedi hangzású, modern tánczenei ritmusokkal tökéletesedik ki. Érdekesség, hogy alapvetően nem a számait tekintik kiemelkedőnek – lemezeit inkább egyben méltatják a szakírók.

További érdekesség, hogy Actress lemezlovasi oldala eddig relatíve ismeretlen maradt: pár YouTube-videót leszámítva nem igazán dokumentált, hogy miket szeret hallgatni és játszani. Ezért is különleges ez a Dj-Kicks mixe, ami 2015-ben csodával határos módon valóban hozzá tud tenni valami különlegeset az életműhöz, ráadásul kiváló összeállítás, amelynek méltó helye van a !K7 huszadik éve (!) futó kultikus sorozatában.

Kísérleti melódiák, nehéz törtek, zajos hangorkánok és persze nyers négynegyedek a mix meghatározó elemei. A húsz felvételben több műfaj múltbéli nagyjai (Autechre, Chez N Trent, John Beltran, Mark Fell) találkoznak korunk fiatal tehetségeivel (Lorenzo Senni, Beneath, Shxcxchcxsh), és a sok váratlan zene annak ellenére is működik egyben, hogy alig vannak érdemi keverések a szűk egy órában. Actress többnyire csak jó érzéssel lehalkítja az egyik számot, miközben indítja a másikat. S akkor a legerősebb, amikor magát állítja a középpontba: a Bird Matrix talán az első zenéje, ami önmagában is roppant figyelemfelkeltő.

!K7/Neon Music, 2015

Figyelmébe ajánljuk