Aladdin és a zsiráfok - A Medrano cirkusz

  • B. M.
  • 2006. augusztus 3.

Zene

A plakáton lovak, tigrisek, légtornászok, színes fénycsóvák, a bejárat előtt vastag teveszag: igazi, tradicionális cirkusz.

A plakáton lovak, tigrisek, légtornászok, színes fénycsóvák, a bejárat előtt vastag teveszag: igazi, tradicionális cirkusz. Valódi szenzáció - gyerekeknek; akiknek ma már az állatkertbe kell menni egy élő kecskéért, itt közelről láthatnak néhány vadállatot. Minden olyan, mint régen, vagy majdnem.

A Városliget - legalábbis a cirkusz közelében - sokat változott. A kacsaállomány a tóban megtízszereződött az utóbbi években: a tőkés réce tojója unottan sétálgat a Gundel előtt parkoló autók között. Néha egy szürkegém is megtelepszik a Szépművészeti Múzeum tetején. Érthető, az állatkertben ingyen kaja van, egyszerűbb itt domesztikálódni, mint a Dunára járni halat fogni. A parkban sétálók többsége csipsszel, pereccel eteti őket, csoda, hogy túlélik. A cirkusz előtt és az előtérben a szolgáltatói szféra összes ajánlata, minden kapható fagylalttól a szőrállatkákig. Mozgó perecárusokat nem láttam. A nyakba akasztós kosárból most világító kis kézi ventilátorokat árulnak, meg még valamit, amiről nem tudom, hogy mi, de világít, villog és zenél.

*

A Casartelli család magasiskolája után Alfred Beatour egyszerre 12 lovat idomít: körben, nyolcas formában, kettesével szinkronban, vagy "csak" egyenes vonalban egymás mellett lépdelnek, úgy, hogy senki sem előz. Az egyik előrecsúsztatja két mellső lábát, s kecsesen keresztbe teszi egymáson.

S jő Aladdin mesevilága - teatralizált állat-revü. Nem a francia cirkusz-színház világát, inkább Fellini bájos esetlenjeit idézi. A dzsinn kétméteres - teáskannára emlékeztető - lámpásból lép elő, és Aladdin kívánságára varázsol egy gyönyörű hercegnőt. A történettel nem foglalkoznak tovább, ránk tör a mesés kelet: táncosnők, állatkavalkád. Fekvő dromedárok felett átugráló lámacsapat, három tulok (épp csak besétálnak, majd kimennek). Lassú lépésekkel két komoly zsiráf, fejük egy magasságban az első erkélysorral, elfogadnak két banánt, majd ugyanolyan lassan, ahogy érkeztek, távoznak. A gyerekek visítanak. A produkció végén egy éneklő párocskával körbeszáguld a repülőszőnyeg. Annyira hitelesek, még mikroport is van a szájuk előtt!

A tigriseket a legelszántabb állatvédő sem nevezheti hátrányos helyzetűnek. Ráérősen teszik, amit kell, nem idegesek, fogsorukat is csak azért mutogatják, mert illik (vérprofik, még szép). Kevin Huesca - a hasbeszélőt nemrég láttuk Budapesten, a cirkuszgálán - szájmozgatásra kér néhány nézőt, nyuszifüllel, szarvval és csápokkal szereli fel őket és szinkronizál. A "plasztikus akrobaták" - Trio Larouss - viszik el az összes babért, aranyozott testükből piramist építenek, elképesztő alakzatokba rendeződnek: nyers erő, kényesen kiszámított egyensúly. A Bukovina ugródeszkás akrobatacsoportból valaki konkrétan átrepüli a porondot, a másik ötös szaltót ugrik. Csak úgy, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne, már a mi szemünk se rebben. A tangó a levegőben című produkció szereplői mintha két selyemsálon dolgoznának, magukra tekerik, lebegnek, csúsznak, zuhannak - ez a produkció idézi leginkább a színházat. Zsonglőrök, skót szoknyás ugrókötelezők; a számok között Mr. Lorenz, a bohóc és társa, a feminin Otto domborít.

Mindenki szép ruhában. Ez nem a lefutott harisnyák világa, minden ízléses, vagy - a flittereivel - épp ideillő. A tevék takarója dúsan hímzett, az arab telivérek csótárja gyönyörű piros strucctoll. Szép kiállítás, egy kicsit szégyelljük magunkat, mert a nézőtér háromnegyede üres. Mindegy. A magas vendégművészek ugyan-úgy játszanak, mintha teli lenne. A zárókép után Mr. Lorenz és Otto hófehér hálóruhában még visszatér, Otto műszempilláival pislog még egy kicsit, megfordulnak, elfújják a gyertyát és elmennek. Jó éjszakát! A cirkusz a végén mindig elmegy.

Fővárosi Nagycirkusz, előadások augusztus 27-ig

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.