Álló ováció és elismerő kritikák kísérték a Budapesti Fesztiválzenekar európai turnéját

  • narancs.hu
  • 2023. június 1.

Zene

A Fischer Iván vezette zenekar koncertjeit a The Guardian, a The Times és a Die Presse kritikusai is méltatták.

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után, Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége pedig egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest – olvasható a zenekar közleményében. A BFZ koncertjeit többek között a The Guardian, a The Times és a Die Presse kritikusai is méltatták.

„Nagyon megérdemelte az álló ovációt a Fesztiválzenekar, ez a Mahler-előadás minden elemében ötcsillagos volt” – írta a The Times kritikusa a zenekar londoni hangversenye után, amelyet a Royal Festival Hallban adtak. A zenekar a The Guardian kritikusát is lenyűgözte. A szerző úgy fogalmazott: „Szinte elviselhetetlenül megindító, egész egyszerűen kimagasló.”

De nem csak a londoni, a bécsi koncert is nagy siker volt az ikonikus Musikvereinban. A Die Presse kritikusa szerint Bartókot senki sem játszik jobban, mint Schiff András zongoraművész és a BFZ Fischer Iván vezényletével. A zenekar ezt követően Brugge-ben rezidensként lépett fel, ahol négy koncertet is adtak, az európai turnét pedig Johann Sebastian Bach városában, Lipcsében zárták. A hangversenyt élőben közvetítette az Arte, a koncert június 22-ig ezen a linken visszanézhető.

A Budapesti Fesztiválzenekar legközelebb júniusban kel útra, akkor Spoletóban mutatják be Fischer Iván legújabb operarendezését, a Pelléas és Mélisandot, amelyet a magyar közönség szeptemberben láthat majd a Müpában. A zenekar augusztusban két ikonikus fesztiválon, a BBC Promson és az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválon ad összesen hét koncertet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Történetből történetbe

A könyv első fejezetének novellái időtlen térbe helyezik a névtelen Fiú történetét, mely így – az elsőszülött vagy a tékozló fiú toposzától a krisztusi jelentésekig – elvont, mitológiai, bibliai és tropikus, vagy akár popkulturális tartalmak közvetítője lehet.

Bizonytalan szavazók

Aki a cím alapján egy koronavírusról szóló előadásra számít, meg fog lepődni. Pintér Béla új politikai pamfletnek is beillő előadása arra kíváncsi, hogy miért lesz vagy marad valaki fideszes.

 

A pestlőrinci lepel

„Még harcolunk, de testünk oly sovány. Testvér, segítsd a lebukottakat” – írta szegény József Attila abban a versében, amelyikért a legtöbb komcsizást kapta a mai hatalom mindenkori eszmetársaitól.

Helyes gondolatok

A kormányoldalon nem enyhül a Svédország NATO-csatlakozását kísérő elmebaj. Politikailag értelmezhetetlen megfontolásból a szuverenitására máskor oly kényes Orbán-kormány változatlanul úgy táncol az ügyben, ahogyan Erdoğan török elnök fütyül, de ő legalább tud mire hivatkozni: a Svédországba kivándorolt vagy menekült kurdok tízezreire Ankara potenciális veszélyforrásként tekint, és sehogyan sem bírja megemészteni, hogy a svédek ezt a kérdést a saját demokratikus meggyőződésük szerint kezelik.