mi a kotta?

Zúg a folyó

  • mi a kotta
  • 2023. június 7.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2023/23. hétre

„Nem több és nem kevesebb, mint valamiféle pot-pourri” – írta egy névtelen kritikus Schumann Karnevál című ciklusáról eredeti megjelenése után, és rögtön hozzátette: ki­emelkedő jegyei ellenére „sem nevezhetjük műalkotásnak”. A kor szigorúbb esztétikai elvei tükrében végül is nem tévedett. A zongorára írt ciklus afféle bennfentes játék, amelyben Schumann zenei köréhez tartozó, képzelt és valós figurák sokasága jelenik meg: Chiarina és Estrella, Pantalone és Columbine; a mai hallgató legfeljebb Clara Schumannra, Chopinre és Paganinire ismerhet rá. A zeneszerző maga is úgy vélte, hogy a darabban megjelenő karakterek és hangulatok túl gyorsan váltogatják egymást ahhoz, hogy a közönség követni tudja azokat: „alighanem ide-oda kapkodják majd a fejüket”. Érdi Tamás zongoraestjén mégsem futamodhat meg a nagyérdemű, amikor örökzöld Chopin-darabok – az Andante spianato és nagy polonéz, valamint négy mazurka – után a Karnevál is elhangzik (Óbudai Társaskör, június 9., hét óra).

Az évad utolsó koncertjén fiatal klasszicisták műveit játssza a Fesztiválzenekar: Haydn legelső szimfóniáját a tizennégy éves Mozart zsengéje, majd a tizenkét éves Mendelssohn vonósszimfóniája követi, és egy eredetileg fuvolára készült oboaverseny Victor Aviat szólójával. Végül egy kakukktojás, Richard Strauss Rózsalovag című operájának keringői zárják a műsort (Zeneakadémia, június 9., háromnegyed nyolc; június 10., fél négy).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.