Gyász

Gördül tovább

Tina Turner (1939–2023)

  • - minek -
  • 2023. május 31.

Zene

A Zürichi-tó partján fekvő festői Küsnachtban elhunyt Tina Turner mesébe illő élettörténetét sokan ismerhetik – leginkább talán a Tina (eredeti címén What’s Love Got to Do with It) című zajos kritikai és közönségsikert arató életrajzi filmből.

Külön csoda, hogy mindvégig tényező, élő klasszikusnak kijáró tisztelettel övezett híresség maradt a popvilágban: egyedüli női énekesként hét egymást követő évtizedben is szerepelt dala a popzenében továbbra is mérvadó brit slágerlistákon. Történt mindez annak dacára, hogy karrierjének érdemi része korábban is lezárulhatott volna, mivel szülőhazájában a szakma meg a popsajtó 40 éves korára el is temette. Tina Turner azonban a popzene egyik legmegindítóbb és felemelőbb visszatérését produkálta a nyolcvanas évek első felétől kezdve.

*

Igazi őstehetség volt, aki egyenesen a színpadra termett: úgy is került oda, hogy szinte kikövetelte magának a helyet. Nővérével rendszeresen jártak a Kings of Rhythm, az akkoriban már népszerű gitáros-dalszerzőnek számító Ike Turner zenekarának fellépéseire. 1957-ben, az Anna Mae Bullockként anyakönyvezett – az éneklést a tennessee-i Nutbush baptista templomának kórusában kezdő – fiatal lány egy St. Louis-i koncert közben egyszerűen elragadta a mikrofont. Ettől kezdve állandó tag volt Ike zenekarában, 1960-ig Little Anne művésznéven. (E néven tüntették fel első, 1958-as kislemezén [Boxtop] is.)

Ike Turnerrel hosszú időre összekötötték a sorsukat, úgy a zenében, mind 1960-tól a magánéletben is, dacára annak, hogy Ike erőszakos és csapodár természete sosem maradt titok számára. Életrajza szerint férje először éppen 1960-ban bántalmazta (fejbe vágta egy sámfával), amikor az énekesnő szakítani akart vele. Kétségtelen, hogy Ike teremtette meg Tina Turner figuráját: a keresztnevét úgy választotta ki, hogy rímeljen a Sheena, a dzsungel királynője című képregénysorozat hősnőjére, akinek tépett, keveset takaró ruházata egyben Tina színpadi öltözékének is mintájául szolgált. Energikus, táncosokkal és a The Ikettes női énekegyüttessel megerősített színpadi show-juknál hatásosabbat nem találtak ki addig, Tina már mozgásával, alakjával, legendásan fürgén járó lábaival is vonzotta a közönség tekintetét, és akkor még nem beszéltünk óriási energiákat mozgósító, füstös-reszelős hangjáról, amelyet meglepően magas regiszterekben is nagy biztonsággal használt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!