mi a kotta?

Bölcsődalát gügyögi

  • mi a kotta
  • 2021. május 12.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2021/19. hétre

„Ki a hangversenyteremből, mely gyárteleppé változott, ki a szabadba, a friss levegőre, mosolygóbb tájakra! A déli őserdők mélyére, melyek áhítatos ölén, ahol az ember még évezredes bölcsődalát gügyögi, ahol a civilizáció rúgása még nem dúlta fel a természet ártatlanságát, nem szennyezte be hófehér lelkét. Dél-Amerika legnagyobb komponistája, Villa-Lobos Hektor a brazíliai rengetegek tisztásain fakasztja a melódia forrásait. Az indián és néger törzsek és a bevándorolt spanyolok népzenéje ihleti művészetét. A világ leggazdagabb népzenei területe Dél-Amerika. Őslakó indiánok, négerek, spanyol conquistadorok muzsikája él itt egymás mellett anélkül, hogy keverednék. (…) Ide a pampákra, az őserdőkbe merészkedett el Villa-Lobos, teljes felszereléssel, a nyugati kultúra legtökéletesebb fegyverzetében, aminőt a modern tudomány csak gyártani tud. Villa-Lobos ma harmincnyolc éves, az Amazonast huszonhét éves korában olyan bámulatbaejtő virtuozitással, annyira fejlett, kész és kiforrott technikával írta, amely felülmúlja a huszonnyolc éves Stravinsky Tűzmadarának faktúráját.”

1929-ben a Budapesti Hírlap hasábjain ily lelkesen mutatta be Haraszti Emil a magyar közönségnek Villa-Lobost, s még abban az évben játszották is hazai muzsikusok egy koncerten a jeles brazil (vagy mint egyik-másik újság vélte: argentin) komponista zongoratrióját. Mindazonáltal az­óta is inkább csak ritka vendégek nálunk e szerző művei – például fesztiválprogramon. Mint most a Bartók Tavasz londoni kapcsolásán, ahol is Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra koncertjén elhangzik majd Villa-Lobos Fantázia szopránszaxofonra és vonószenekarra című kompozíciója (május 17., fél nyolc). A Royal Albert Hallból amúgy igencsak változatos programot fog elénk vezényelni a kiváló Petrenko: kortárs darabot és Brahms Negyediket, valamint Weber-nyitányt, az Euryanthét. Apropó, ezt a romantikus dalművet jövő kedden leadja a Bartók Rádió: a két éve elhunyt Jessye Norman címszereplésével (május 18., fél nyolc).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?