Lemez

Folyamatos ráadás

DJ Food: The Search Engine

  • - minek -
  • 2012. február 10.

Zene

Egykor a DJ Food kollektíva volt a Ninja Tune kiadó saját szupergruppja: két évtizede, a zseniális Jazz Brakeskollázslemezek megalkotása idején még a Coldcut-duó részvételével négyes felállásban, később pedig már csak PC és Strictly Kev duójaként működött. Majd előbbit is elragadta a Cinematic Orchestra, utóbbi pedig ideje nem kevés részét a kiadó grafikai arculatának formálására áldozza. Így nem is csoda, hogy az utolsó DJ Food-album, a Kaleidoscope 12 éve jelent meg; éppen itt volt az ideje, hogy Strictly Kev összerakjon hát egy újabbat - nem kis részben az utóbbi két és fél évben kiadott három EP-jének anyagára alapozva.

A gondosan elrendezett szerzemények élményekben gazdag körutazást biztosítanak - ugyanakkor ez nem konceptalbum, "csupán" magas színvonalú termékbemutató. A lemez első fele meglepően rockos. A saját, jó három évtizedes számát (Giant) feldolgozó Matt Johnson (alias The The) kontribúciója hibátlan pszichedelikus gyöngyszem - míg a Natural Selffel közös The Illetrik Hoax inkább a garázsrock vidékén kapirgál (az alkotók legfőbb fegyvere, mondanunk sem kell, a szempler). A legdrámaibb vendégszereplés persze JG Thirwellé (egykor Foetus): sötét, sokat sejtető és megannyi démont felidéz. A lemez utolsó harmada azután boldogan merül bele a kiadó kilencvenes évekbeli első virágkorát idéző absztrakt beat/kollázs-funk/borult ambient orgiába: az A Trick Of The Ear úgy simogatja a fület, hogy szépen élükre állított hangokat sorakoztat fel a szórakoztatásunkra - minden feltűnő déja vu nélkül. Jutalomjáték, folyamatos ráadás - kijárt már ez nekünk.

Ninja Tune/Neon Music, 2011


Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.