Tartalom

(2012-02-02)

Publicisztika

Dessewffy Tibor

Publicisztika

Ész az ablakban, avagy Csipkerózsika találkozik Overtonnal

Ami lehetséges, és ami nem a magyar politikában

Ha Csipkerózsika 1989-ben oly nagyot szippant az álomporból, hogy csak a múlt héten ébred fel, bizonyára nagyon meglepődik. Az utcákon járva nyilván feltűnnének neki a Trabantokat és Zsigulikat leváltó nyugati autók, a színesebb kirakatok és a rosszabb kedvű emberek.

Sárközi Gábor

Publicisztika

Kifehérített kép

Romák a magyar sajtó híranyagaiban

Mint a viccben: régi igény a cigányt bűnözőként látni és láttatni. Nem kell messzire menni a példáért, a közelmúltban az egyik kereskedelmi tévécsatorna a mezőőr által lefülelt kukoricatolvajokról szóló riportot mutatott be.

Upor László

Publicisztika

Köszönet, korlát

Új Színház - mégis, kinek a hisztériája?

Tarlós István a mai napig nem köszönte meg a Mikulás-ajándékot, amelyet szorgos civil kezek készítettek, majd kézbesítettek rövidke utcai műsor kíséretében immáron két hónapja, hogy jobb belátásra bírják az Új Színház ügyében.

Egotrip

Pete Péter Hozzáadott érték

Egotrip

Egykulcsos

Önök is úgy érzik, hogy a közbeszéd teljesen összekuszálódott? Nem csak arról van szó, hogy a végletesen frontosodott felek nem hallják meg egymás érveit, és bonyolult gazdasági-társadalmi jelenségek árnyalt elemzése helyett csak két választást megengedő jelszavakat csapkodnak egymáshoz. A helyzet súlyosabb:

Ádám Zoltán Kritikai iskola

Egotrip

Az avasi látványpékség

- Miért, te meglepődsz azon, hogy egy politikus hazudik? - kérdezte művelt pályatársam Gyurcsány Ferenc avasi kitelepülése fölötti háborgásomat hallva. - Nem az a baj, hogy kampányol, hanem az, hogy belehazudja a kamerába, hogy nem azt teszi - magyaráztam.

Sajó László Öt és feles

Egotrip

Kell egy tizenegy

(Történetek a blaszháromból)

"Aztán Minarik otthagyja az egészet" Garas Dezső emlékének

Balázs Zoltán A jobb lázadása

Egotrip

Szabadságharcosok

Nemigen van olyan nemzet Európában, amely ne volna büszke szabadságharcos hagyományaira. Sőt az a helyzet, hogy körülöttünk jóformán mindenki éppen ezt tudja fölmutatni kitüntetett világfigyelmet érdemlő teljesítményként.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Ábránd és valóság

Magyar Narancs, 2012. január 19.

Tisztelt MaNcs! A cikkben a "nagybirtokosi, uradalmi rendszer" emblematikus figurájának mondják a 19-20. század fordulójának - az Orbán-kormány újdonat programjának nevet adó - földművelésügyi (ahogy akkor mondták és írták: földmívelésügyi) miniszterét, sok ezer (pontosabban: ötezer) hold urát, akitől "aligha várhatta volna bárki is a múlt század fordulóján, hogy a középbirtokosi réteget helyzetbe hozza. Egyházi, grófi, bárói birtokok világa volt az övé, nem az 'egészséges hazait' termelő középparasztoké." Ez így, finoman fogalmazva, pontatlan.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Csőd előtte, csőd utána?

Magyar Narancs, 2012. január 19.

A Fővárosi Városháza sajnálattal észleli, hogy politikai hetilapjuk egyes írásai kifejezetten Budapest érdekei ellen dolgoznak.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A nép ellenségei

Csak január végéig marad, megjelenésünk napján már be sem megy a hivatalba az év elején leköszönt felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Dux László. Azért búcsúzott el, mert küldetését bevégezte, a gép forog, a spektákulum működik. Ő csak a felsőoktatás jogi szabályozási kereteinek megalkotásáig vállalta a feladatot, amit az új felsőoktatási törvénnyel nyélbe is ütöttek, úgyhogy részéről a fáklyásmenet.

A szerk.

A szerk.

A tévedhetetlenség ára

A kormányfő elszántan védelmezi az egykulcsos adót. Ez lesz az utolsó, amit kienged a kezéből. Az egykulcsos adó az újjászervezett Magyarország alfája és ómegája, gazdaság- és egyéb filozófiájának kvintesszenciája, minek lényege a restek ösztönzése és az érdemdúsak jutalmazása, hogy aztán a munkaszerető populáció, nemzetünk élcsapata magával húzza a lemaradókat is.

Külpol

Interjú

Külpol

"Ezek a bűnök hivatalosan nem léteztek"

Jean-Luc Einaudi történész az algériai háború egy epizódjáról

A független Algéria idén lesz ötvenéves, s az évforduló Franciaországban is számos alkalmat teremt az 1954 és 1962 közti függetlenségi háború megannyi mozzanatának felidézésére. Az egyik ilyen az az 1961. október 17-i párizsi demonstráció, amelynek szabályos vérfürdő lett a vége. Lapunk azt a történészt faggatta, aki a 80-as években először próbálta előásni ezt a feledés homályából.

Szlovákia

Külpol

A Vazovova utca titkai

A mára már nemzetközi hírű Kauza Gorila (a Gorilla-ügy: egy nagyobb szabású lehallgatási botrány) még karácsony előtt jelent meg az információs szupersztráda szlovákiai szakaszán, de türelemmel kivárta, míg elmúlnak az ünnepek, véget ér a téli szünet, s csak januárban kezdett igazán csúcsra járni. Most viszont már pörög, mint a búgócsiga, amin nem is kell különösebben csodálkozni, hisz északi szomszédaink politikai pártjai március 10-én előre hozott parlamenti választásokon mérik össze erejüket.

Belpol

LMP: kongresszus után

Belpol

Időkérés

Látszólag sok minden történt az LMP 17. kongresszusán: a küldöttek új frakcióvezetőt és új országgyűlési képviselőt választottak, döntöttek a párt stratégiájáról, és újragondolták a szervezet működési mechanizmusait. Valójában az összejövetelnek inkább terápiás jellege volt, előrébb nem nagyon jutottak.

Dombóvári patthelyzet

Belpol

Kinevezés csak párttagkönyvvel!

Öles léptekkel halad az esztergomizálódás útján a Tolna megyei Dombóvár: egy hónapja nincs igazgatója a helyi kórháznak, a jobboldali többség pedig bojkottálja a baloldali támogatású független polgármester összes előterjesztését, miután Szabó Lorándot január végén jogerősen elítélték. A helyzetet egy időközi önkormányzati választás oldhatná meg - amire csekély az esély.

A hajdúhadházi szegregáció következményei

Belpol

Okold az áldozatot!

Tavaly novemberben a kisváros polgármestere drámai hangú közleményben tudatta a település polgáraival, hogy "ingyenélő gazemberek" anyagi követelései lehetetlenítik el Hajdúhadháza fellendülését. A nyilatkozat a roma gyerekek közoktatási szegregációja miatti kártérítési igényre utal. És nem beszél arról a majd' fél évszázados tehetetlenségről és felelősségről, ami idáig vezetett.

Interjú

Belpol

„Nincs mindenféle hókuszpókusz”

Baldauf László, a CBA üzletlánc elnöke

Az elmúlt húsz év alatt a semmiből óriássá nőtt, hazai tulajdonban lévő CBA elnöke, Baldauf László nem akarja ugyan kapun kívül látni a konkurenciát, de szerinte a nemzeti protekcionizmusnak igenis van helye a kereskedelemben.

Zene

mi a kotta?

Zene

Rosszaság!

A fentebb címül választott korholást a női ruhába bújt Latabár Kálmán hajtogatja, méghozzá hoszszan-hosszan elnyújtott á hanggal az Egy szoknya, egy nadrág című klasszikus filmvígjátékban, szélhámos széptevőjét, az erősen piknikus alkatú Mihályi Ernőt leckéztetve. A férfiakkal ugyanis csak a baj meg a gond van, pláne akkor, ha basszbariton hangfekvésben énekelnek az operaszínpadon, amint erről ezen a hét végén a világraszóló Bryn Terfel budapesti debütálását végigtapsolva is újfent meggyőződhetünk.

Színház

Színház

A tehetetlenség dühe

Váltságdíj

Gonosz drámát vett elő az Új Színházzal együttműködő Neptun Brigád. A kortárs spanyol szerző, Jordi Galcerán szövege azt a gondolatot ülteti el a fejekben: mi lenne, ha egyszer csak valaki elrabolná a gyerekünket?

Dörner György portréja

Színház

Hátország hátország nélkül

Ő az Új Színház új igazgatója. Pályaképének megrajzolása közben arra a rejtélyes kérdésre kerestük a választ: honnan jött, és hogyan lett azzá, aki?

Könyv

Könyv

Könyv

Marcus Tanner: Mátyás király könyvtára

A brit újságíró Mátyás királyról szóló könyve féltudományos uralkodó-életrajz. Sem hibái, sem erényei nem függetlenek attól a felszínes alkotásmódtól, amelyet "kreatív írásnak" neveznek. Ez Woody Allen módszere:

Interjú

Könyv

"Hirtelen osztódik a valóság"

Pék Zoltán műfordító Philip K. Dickről

A cyberpunk előfutárának sci-fijei a mai napig nem vesztettek népszerűségükből, az Agave Könyvek pedig lassan behozza a hazai könyvkiadás lemaradását: évente két-három regényét is megjelenteti. Halálának harmincadik évfordulója alkalmából legfontosabb magyar fordítójával beszélgettünk.

Film

Tévé

Film

"A magyarok zsenik"

Hogy volt!? - Ki Mit Tud?-ok...

Vannak az embernek zseniális pillanatai, amelyeket később nem tud megismételni, vagy egy idő múlva felidézni sem, mindenesetre lehetnek következményei; ilyen fejleményre riadok ma délelőtt - leszállítottak nekem egy műhold nagyságú fotelt.

tévésmaci

Film

Paripaló, paripaló, pari paló

Amikor Sztupa és Troché a Placa Catalunyán följöttek a metróból, szinte rögtön elnyelte őket a kikötőhöz vezető híres sétálóutca, s mi - be kell ezt vallani - szem elől tévesztettük őket. Felhívtuk Ómafát, hogy megtudjunk valamit, de kinyomott. Most itt állunk, semmit nem tudván.

Interjú

Film

"A retro-futurisztikus jövő"

Can Togay János, a Collegium Hungaricum Berlin igazgatója

A Berlinale ideje alatt a Collegium Hungaricum (.CHB) szervezésében már ötödik éve futó Cinema Total (CT) igen ambiciózus filmes projekt: részben vásár, részben workshop, részben szakmai fórum, részben regionális kapcsolatépítés.

Interjú+Kritika

Film

Bourvil, a fakabát

Bibo Bergeron animációsfilm-rendező

A hollywoodi szuperprodukciókon edzett direktor európai szuperprodukcióra nyergelt A párizsi mumus kedvéért. Nekünk Luc Bessonról és az óriásbolhákról mesélt párizsi találkozónkon.

Trafik

Videojáték

Trafik

Minecraft

Svédország legfőbb exportcikkei a lapra szerelt bútor, a világ toplistáit uraló popzenék, a dánokhoz képest még mindig kevésbé szuicid hangulatot teremtő filmgyártás - és most már a független videojáték-gyártás is.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A fogyasztói művészet időtlensége

Natalia LL: Opus Magnum

Ritkamód intenzív reakciók az elmúlt évtizedek művészeti történéseire, mindig egyértelmű kapcsolódások, és mindig eredeti megnyilvánulások jellemzik Natalia LL műveit.

Interjú

Képzőművészet

"Sosem volt célom a sokkolás"

Natalia LL vizuális művész

Az 1937-ben született lengyel konceptualista művésznek az Ernst Múzeumban nyílt nagyszabású életmű-kiállítása. A megnyitó után beszélgettünk vele.

Falusi telep devizahiteleseknek Ócsán

Képzőművészet

Szomorú Kert-Magyarország

Önellátó gazdálkodás mindenáron: a fizetésképtelen városiakat falusi életformára szoktató új telep legalább a kormányzati ideológiának megfelel, ha már minden más elvárással és észérvvel szembemegy. A tervekről két pályázat és a meghívásos alapon kiválasztott tervezők megnevezése után sem sokat tudunk, de az eddig megismerhető koncepció egyszerre építészeti és szociális nonszensz.

Lokál

Kiállítás

Lokál

Jeges csúcs, csúcsos süveg

LátóTérben. Eötvös Loránd és Stróbl Alajos - Térhatású fotográfiák

Ahhoz, hogy közvetlen, átélhető benyomást szerezzünk a Múzeum körúti egykori lóvasútmegálló, sőt ha igaz, egyenesen -végállomás létezéséről, nem kell feltétlenül elmennünk a Ráday utcai volt Károlyi-Almássy-palota épületébe.

Tudomány

Megaupload-botrány

Tudomány

Rosszfiúk és rosszfiúk

A Megaupload fájlküldő szolgáltatás tulajdonosai/üzemeltetői ellen lefolytatott razzia akár a legújabb James Bond-film egyik jelenete is lehetett volna. A főgonosz a Megaupload Összeesküvés főnöke, a csalás, bennfentes kereskedelem miatt többszörösen elítélt finn-német kettős állampolgárságú 38 éves glam-hacker: Kim Schmitz, aka Kim Tim Jim Vestor, vagy ahogy a legtöbben ismerik: Kim Dotcom.

Eugenika a múltban és a jelenben

Tudomány

A gének mérnökei

Manapság nincs túl jó csengése az eugenikának, pedig egykoron a tudós közösség és a laikus, de érdeklődő közvélemény jelentős része is lelkesedett érte - s korántsem csak a megátalkodott fajvédők!

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Gyerekbarát, nutellás

Hiába a jó kis curryk, korianderes csicseriborsók, bulgurok és egyéb ínyencségek, be kell látnom, hogy ezekkel gyerekeknél soha nem nyerem meg a népszerűségi versenyt. Még édességek esetében is - amelyekről azt gondolná az ember, hogy nem lehet velük mellélőni - speciális szempont, ha gyerekeknek készülnek (a keserű csokoládés desszerteket például többnyire nem értékelik).

étel, hordó

Gasztro

Sport

Csömöri út kettő is van Budapesten. A belvároshoz közelebbi - a zuglói - Újpalotára vezet, de a XVI. kerületi majdnem a település határáig tart. Talán egyszer a nagyközségbe is elmegyünk, most azonban a 152-es szám alatt ér véget az utunk, itt található ugyanis a környék gasztronómiai gyöngyszemeként emlegetett Sport, ami - honlapjuk szerint - nem kevesebb mint 48 éve áll a kedves vendég szolgálatára.