rés a présen

Egész évben

  • rés a présen
  • Artner Sisso
  • 2024. szeptember 11.

Zene

Oszkó-Jakab Natália, a Kerekdomb Fesztivál igazgatója

rés a présen: Mi az összefüggés a nyári Művészetek Völgye és a szeptember 13. és 15. között zajló Kerekdomb Fesztivál között?

Oszkó Jakab Natália: Ugyanaz a csapat szervezi a kettőt. Nagyon sokszor megkeresnek minket azzal, hogy milyen jó lenne, ha egy másik tájegységre, illetve egy vagy két településre is szerveznénk egy Művészetek Völgye jellegű fesztivált. Ilyenkor elmondjuk, hogy a Völgy azért az, ami, mert Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden van, szóval minden helynek meg kell találni a sajátosságát, kiemelni a szépségeit, és egy összművészeti programmal színesíteni. Mi ezt tudjuk nyújtani. 2016 tavaszán ezért hívtak el Tállyára Márton Péterék, az akkor még Oroszlános Borhotel, ma Tokaj Art Wine Barka Galéria Hotel és Étterem nevű helyre. Várakozásaim ellenére kiderült, hogy 1 óra 50 perc alatt ott lehet lenni a fővárosból, ugyanúgy, mint a Művészetek Völgyében. Azt is feltételeztem, hogy egy 1400 fős település kicsi, míg meg nem érkeztem ebbe a dimbes-dombos, Szentendre romantikájú kisvárosba, és meg nem láttam a sok impozáns és szép épületét. Aztán elkezdtek záporozni a sztorik Kossuth megkereszteléséről, a Rákóczi család kúriájáról és a többi. Mikszáth is itt írta a Különös házasság című regényét, de több művében is felbukkan a hely. Az a pesti értelmiségi sűrűség, amelyik évtizedek óta a Káli-medencébe jár, az akkor még bő 5 ezer lakosú Tállyán töltötte az időt, számos fővárosinak volt ott háza vagy érdekeltsége. Valamikor még színháza is volt, egy nagy hotel nagy színházteremmel, de leromlott az állapota, beszakadt a födém, széthordták, most csak egy placc van a helyén. Szóval 2016 tavaszán hívtak minket ide, és őszre meg is álmodtuk a fesztivált. Azóta minden évben van, most lesz a kilencedik.

rap: Milyen programok vannak a fesztiválon?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A halál sava-borsa

Az űrből jött szörnyek műfajában máig verhetetlenek a banánfejű xenomorfok: savas vérükkel, páratlan ellenálló képességükkel, vérszomjukkal egyszerre keltenek rémületet és csodálatot.

Lépések a vonalon

  • - turcsányi -

A labdarúgásban, segítse immár a legkorszerűbb űrtechnika, ritkák az egyértelmű dolgok, kivált abban a tekintetben, hogy ki a jobb.

Kicsi a világ

  • Kiss Annamária

A játszók melegítenek az öltöző és tornaterem kombinációjából kialakított díszletben. Térdhajlításokat végeznek, szökdécselnek, aztán beállnak a starthoz, eldördül a pisztoly, kezdődik az előadás.

Fájjon Bicskéig

A magyar állam egyre mélyülő diszfunkcionalitása, az 1990 óta nem tapasztalt nemzetközi térvesztés idején Orbán Viktor a hétvégi fideszes dzsemborin azt találta mondani, hogy már nem elég gyurcsányozni, hanem a szakpolitikai vitákat is meg kell nyerni.

Külön utak

A tartományi választások Szászországban és Türingiában a szélsőjobboldali AfD előretörését és az országos kormány­koalíció pártjainak vereségét hozták. A kereszténydemokraták mindkét tartományban csak szélsőbaloldali pártokkal alakíthatnak parlamenti többséggel rendelkező kormányt.

Látlelet

A hosszú várólisták miatt a magánegészségügyet választó betegek abban bíznak, ha fizetnek, szebben beszélnek velük, hamarabb gyógyulnak. Az orvosi műhibaperekkel foglalkozó ügyvédek mást tapasztalnak. A pénz nem helyettesíti az embert.

Szabadon szárnyal a fantázia

Február óta szokatlanul gyenge eredménnyel keresi a Fidesz a fogást Magyar Péteren. Az elmúlt hetekben már az is terjed a pártban, hogy az egész Tisza az ő mestertervük. De azért maradt valami az eddig megszokott lejáratásokból is.

 

Kukázás felsőfokon

Össznépi program lett üres flakonokkal telepakolt szatyrokkal sorban állni a REpont automaták előtt, ezzel együtt pedig megjelent a visszaváltásra épülő biznisz is. Az utcai kukák feltúrása helyett az igazán élelmes vállalkozók a társasházi hulladékgyűjtőkben válogatnak.

 

Szoros meccs lesz

A héten még voksolhatnak a terézvárosiak egy ún. ügydöntő szavazáson arról, hogy tiltva legyen-e a rövid távú szálláskiadás a kerületben. A vállalkozások, szálláskiadók álláspontja világos, a lakosok véleménye azonban nem egyértelmű. És mit fognak szólni az esetleges tiltáshoz a szomszéd kerületek?