mi a kotta?

Francia rokon

Zene

Komolyzenei programajánló a 2024/37. hétre

„Gyakran elgondolkozom azon, hogy mennyivel jobb lenne csak a kertben foglalkozni mindenfélével, és itthon, amikor az embernek kedve támad, akkor egy kicsit zenélni. Nekem nagyon nagy teher volt mindig, hogy időre elkészüljek mindennel, és akkor, pont akkor legyen kedvem játszani, és azt a darabot játszani. Ezt valószínűleg a nagyanyámtól örököltem, aki mindig nagyszerűen főzött, és mi általában egykor megebédeltünk. Ha valami miatt időre kellett elkészülnie, ideges lett és elrontotta. Nekem is kellemetlen feszültséget okoz a határidő. Pedig tudom, hogy a kényszer szükséges. Ha nem csinálnám, akkor viszont hiányozna. Nem a nyilvános zongorázás, hanem hogy közösen átéljünk valamit, mert az igazán jó dolog.”

Így beszélt Ránki Dezső létező vagy nem létező szereplésvágyáról. Valóban nem ad sok koncertet, így becsüljük meg, hogy feleségével, Klukon Edittel négykezeseket játszik az Ars Sacra Fesztiválon. Akik ismerik kettejük repertoárját, nem lepődnek meg, hogy Liszt-szimfonikus költeményeket is előadnak saját átiratban, s persze mellé a zeneileg nagyon is rokon francia Ravel műveit (BMC, szeptember 15., hét óra).

Egy másik komolyzenész is reflektorfénybe kerül ebből a nagyra becsült korosztályból.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A halál sava-borsa

Az űrből jött szörnyek műfajában máig verhetetlenek a banánfejű xenomorfok: savas vérükkel, páratlan ellenálló képességükkel, vérszomjukkal egyszerre keltenek rémületet és csodálatot.

Lépések a vonalon

  • - turcsányi -

A labdarúgásban, segítse immár a legkorszerűbb űrtechnika, ritkák az egyértelmű dolgok, kivált abban a tekintetben, hogy ki a jobb.

Kicsi a világ

  • Kiss Annamária

A játszók melegítenek az öltöző és tornaterem kombinációjából kialakított díszletben. Térdhajlításokat végeznek, szökdécselnek, aztán beállnak a starthoz, eldördül a pisztoly, kezdődik az előadás.

Fájjon Bicskéig

A magyar állam egyre mélyülő diszfunkcionalitása, az 1990 óta nem tapasztalt nemzetközi térvesztés idején Orbán Viktor a hétvégi fideszes dzsemborin azt találta mondani, hogy már nem elég gyurcsányozni, hanem a szakpolitikai vitákat is meg kell nyerni.

Külön utak

A tartományi választások Szászországban és Türingiában a szélsőjobboldali AfD előretörését és az országos kormány­koalíció pártjainak vereségét hozták. A kereszténydemokraták mindkét tartományban csak szélsőbaloldali pártokkal alakíthatnak parlamenti többséggel rendelkező kormányt.

Látlelet

A hosszú várólisták miatt a magánegészségügyet választó betegek abban bíznak, ha fizetnek, szebben beszélnek velük, hamarabb gyógyulnak. Az orvosi műhibaperekkel foglalkozó ügyvédek mást tapasztalnak. A pénz nem helyettesíti az embert.

Szabadon szárnyal a fantázia

Február óta szokatlanul gyenge eredménnyel keresi a Fidesz a fogást Magyar Péteren. Az elmúlt hetekben már az is terjed a pártban, hogy az egész Tisza az ő mestertervük. De azért maradt valami az eddig megszokott lejáratásokból is.

 

Kukázás felsőfokon

Össznépi program lett üres flakonokkal telepakolt szatyrokkal sorban állni a REpont automaták előtt, ezzel együtt pedig megjelent a visszaváltásra épülő biznisz is. Az utcai kukák feltúrása helyett az igazán élelmes vállalkozók a társasházi hulladékgyűjtőkben válogatnak.

 

Szoros meccs lesz

A héten még voksolhatnak a terézvárosiak egy ún. ügydöntő szavazáson arról, hogy tiltva legyen-e a rövid távú szálláskiadás a kerületben. A vállalkozások, szálláskiadók álláspontja világos, a lakosok véleménye azonban nem egyértelmű. És mit fognak szólni az esetleges tiltáshoz a szomszéd kerületek?