Interjú

„Egy kis kamaszos lámpaláz”

G. Szabó Hunor és Szőke Barna – The Qualitons

  • Soós Tamás
  • 2019. július 13.

Zene

Pár éve a Red Hot Chili Peppers fedezte fel őket, most a legmenőbb, trendformáló amerikai rádiótól, a KEXP-től kaptak élő adásba szóló meghívást. Amerikai áttörésről, magyar zenészsorsról és az RHCP-sztori utóéletéről beszélgettünk a Qualitons énekes-gitárosával, G. Szabó Hunorral és gitárosával, Szőke Barnával.

Magyar Narancs: Hogyan kerültetek be a KEXP adásába?

Szőke Barna: Néhány éve egy zenészkollégánk, Misota Dániel (Zanzinger) találkozott a ljubljanai showcase fesztiválon a KEXP utazó ügynökével, Kevin Cole-lal – akinek az a dolga, hogy jó zenéket hajtson fel a rádiónak –, és odaadta neki néhány magyar zenekar CD-jét. Nem sokkal később ránk írt Kevin, hogy tetszik neki a zenénk, és játszaná a rádióban a Walkin’ on Water c. dalunkat. Amikor aztán tavaly meghívtak minket a texasi SXSW showcase fesztiválra, újra felvettük vele a kapcsolatot, és bár fellépni akkor nem tudtunk a rádióban, Kevin elkezdte rotációban játszani az új lemezünk, az Echoes Calling dalait. Voltunk „Artist of the Day” és „Song of the Day” is a KEXP-nél, aminek köszönhetően felkerültünk különböző playlistekre, és az iTuneson és a Spotifyon is mérhető volt, hogy egyre többen hallgatnak minket az USA-ból. Kevinnel időközben szoros lett a kapcsolatunk, és amikor tavaly a HOTS zenei exportirodától kaptunk pénzt külföldi promócióra, jeleztük neki, és egyből meghívott, hogy játsszunk a KEXP live sessionjében.

MN: Jól sikerült a fellépés?

G. Szabó Hunor: Volt bennünk egy kis kamaszos lámpaláz, hogy úristen, itt vagyunk a KEXP-ben, de amikor elkezdtünk zenélni, lenyugodtunk. Nem játszottunk hibátlanul, de ez jót tesz a produkciónak, mert természetesebb hatást kelt, mintha hangról hangra meg lenne gyúrva.

Szőke Barna: Sok pozitív visszajelzést kaptunk, többek között Kevintől is, aki másnap elvitt minket Seattle egyik kultikus lemezbolt-kávézójába, ahol az első koncertjét adta a Pearl Jam. Azzal lepett meg minket, hogy felrakatta az Echoes Callingot bakeliten, és amíg reggeliztünk, a mi lemezünk szólt. Valamiért nagyon betalált nála a zenénk.

MN: SXSW, KEXP… Tudatosan készültök az amerikai piacra?

Szőke Barna: Egyáltalán nem cél, hogy megvessük ott a lábunkat, mert ahhoz rengeteg pénz kellene. Inkább az az elképzelés, hogy Amerikán keresztül juttassuk el Európába a zenénket, ugyanis az élő gitárzenében a mai napig az olyan amerikai csomópontok határozzák meg a zenék online terjedését, mint az NPR Music, a KEXP, a Band In The Van vagy a különféle late night show-k.
A KEXP-s fellépés is arra lesz jó talán, hogy szétterjed a zenénk, és megjelenik több presztízsértékű platformon.

MN: És utána megcélozzátok a többi fontos platformot?

Szőke Barna: Igen, de vegyes érzésünk van ezzel kapcsolatban. Egyrészt el kell felejtenünk azt a rossz beidegződést, hogy művészek vagyunk, ezért nem nyomulunk, viszont azt is észben kell tartani, hogy nem szabad minden energiát a zenekar előremozdításába fektetni, mert ezek a lufik hamar kidurrannak, ha nem csináljuk meg a következő dalt vagy albumot, amitől érdekes tud maradni a zenekar.

MN: Három éve már felkapott titeket a sajtó, amikor a Red Hot Chili Peppers tagjai meghallották a koncerteteket a hotelszobájuk erkélyéről, és megnézték a bulitokat. Konszenzus van a zenekarban, hogyan aknázzátok ki ezeket a helyzeteket?

G. Szabó Hunor: A kényes kérdésekben vannak súrlódások.

MN: Ez kényes kérdés?

G. Szabó Hunor: Az igen, hogy milyen platformokon jelenjen meg a zenekar, bevállaljunk-e például falunapokat. Az RHCP-s sztori után sokan megkerestek, akiknek fogalmuk sem volt, kik vagyunk, csak az RHCP miatt hívtak városi vagy falusi rendezvényekre. Erre egyikünk azt mondta, hogy menjünk, mert kell a pénz, a másik meg azt, hogy ne haragudjatok, ez nekem nem fér bele.

MN: Hol húztátok meg a határt?

G. Szabó Hunor: Próbáljuk a jó ízlés hatá­rán belül tartani a zenekart. Amiatt például nem kellett zenekari megbeszélést összehívni, amikor felhívtak egy tévécsatornától, hogy mutassam meg, hol állt a koncertünkön Anthony Kiedis.

Szőke Barna: Konszenzus az is, hogy nem változtatunk a zenénken azért, hogy népszerűbbek legyünk. Nálunk belefér az is, hogy az egyik dalban francia sanzonének van, a másikban meg a legkeményebb pszichedelikus repülés.

G. Szabó Hunor: Sokszínűek vagyunk egyénileg és zeneileg is. Egyedül a Shallow-nál fordult elő, hogy azt éreztem, kéne egy könnyedebb dal, amivel megfoghatjuk a rádiókat.

MN: Bejött?

Szőke Barna: Nem. Ezek a próbálkozások nem szoktak.

G. Szabó Hunor: A zenekarban nem mindenki rajong ezért a számért. A közönségben van, akinek ez a kedvence, de semmivel nem hozott többet a zenekarnak, mint más dalaink.

MN: És az RHCP-s sztori mit hozott? Lett valamilyen utóélete?

G. Szabó Hunor: Nem. Próbáltuk tartani velük a kapcsolatot, de nem jött válasz a levelekre. Az Echoes Callingot már el sem küldtük nekik.

Szőke Barna: A koncert másnapján elutaz­tak a következő országba, ahol a következő Qualitonsra kattantak rá. Ennek ellenére kellemesen csalódtam bennük, látszott, hogy amíg itt voltak, őszintén érdeklődtek irántunk.

G. Szabó Hunor: Legalábbis Anthony. A többiek nem voltak túl barátságosak. A gitáros alig akart kezet nyújtani, a dobost nem láttuk, Flea meg a koncert után Bartók Béláról sztorizgatott, de nagyon fáradt volt.

Szőke Barna: Megértem. Attól, hogy An­thony összehaverkodik a helyi zenekarral, nekik még nem kell. Őt viszont egy rettenetesen intelligens és jó embernek ismertem meg.

G. Szabó Hunor: Mindenesetre az RHCP-s sztoriból kivettük, amit ki kellett. Ha több pozitívum származik belőle, még ránk égett volna, hogy az ő segítségükkel értünk el mindent. Így is sokan mondták, amikor kijutottunk az SXSW-re, hogy biztos Anthony segített, pedig valószínűleg már arra sem emlékszik, hogy létezünk.

Szőke Barna: Utólag elmondhatjuk, hogy a leglényegesebb hozománya az volt ennek a sztorinak, hogy nem oszlottunk fel.

MN: Most megleptetek. Korábban azt mondtátok, hogy az RHCP-s koncerttel indult be újra a Qualitons, mert a basszusgitárosotok végre visszaköltözött Németországból.

G. Szabó Hunor: Amíg Hock Ernő kint volt Németországban, nagyon leült a zenekar, és nem érezte úgy senki, hogy a hazaköltözése megváltoztatná ezt. Nem oszlottunk fel, de nem is akartuk aktívan csinálni a Qualitonst. Megbeszéltük, hogy jóval kevesebbet fogunk koncertezni, csak felvételeket készítünk, ha jönnek a dalok, de olyan sorsszerűen alakult az az este, hogy az gyökeresen megváltoztatta a zenekar életét.

Szőke Barna: Az RHCP leginkább perspektívát adott a zenekarnak. Rájöttünk, hogy ha elérünk egy bizonyos szintet, az energiát ad, hogy eljussunk a következőre. Vagyunk már olyan idősek, hogy ne görcsöljünk rá a befutásra, de megtanultuk, hogy nem szabad teljesen elengedni a zenekart, és csak várni, hogy majd legyen valami.

MN: Korábban miért nem volt meg ez a perspektíva?

G. Szabó Hunor: A legtöbbünk a zenélésből él, ezért több zenekarban kellett játszanunk, ami szétaprózta az időnket és a figyelmünket. Rengeteg koncertet és próbát kellett lemondani azért, mert valaki nem ért rá, ez pedig megakadályozta, hogy igazán aktívan működjön a Qualitons.

MN: Ezért leépítettétek a többi zenekart?

G. Szabó Hunor: Az SXSW-nél úgy éreztük, ez az utolsó lehetőség, hogy meglovagoljuk a zenekar körüli hullámokat, én személy szerint sok mindent leépítettem a zenekar javára.
A többieknél nagyjából ugyanaz a helyzet, mint régen. Az egyetlen kiút az lenne, ha mindenki a Qualitonsból élne, vagy vállalna egy négyórás polgári állást, de ez család és gyerekek mellett nem reális.

Szőke Barna: Már beletörődtünk ebbe, és megpróbálunk együtt élni a helyzettel.

G. Szabó Hunor: A másik probléma az volt korábban, hogy nem volt menedzserünk. Eleinte Berényi Csaba volt a producer-menedzser, a kilépése után pedig én próbáltam kézbe venni ezt a feladatot, de hamar kiderült, hogy nem lesz jó vége, ha az egyik zenész próbálja hajtani a többit.

Szőke Barna: Kell egy menedzser, aki stratégiát épít, hogy elkezdjünk távlatokban gondolkodni. Szerencsére már van erre emberünk, és ez érződik is a zenekaron. Soha nem volt még olyan, mint most, hogy tudjuk, jövőre mit szeretnénk elérni.

MN: Miért nem volt?

Szőke Barna: Mert nem gondoltuk, hogy lesz valami a zenekarból. Zenéltünk, és kész. Ha volt koncert, örültünk, ha nem, játszottunk eleget más formációkkal, ezért nem volt igényünk rá, hogy hajtsuk a Qualitonst. És az az igazság, hogy korábban a szervezők részéről sem mutatkozott óriási igény a zenekarra. Most már többet keresnek minket, de tudjuk, hogy a mi zenénk csak egy szűk rétegnek tetszik Magyarországon. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy folyamatosan hype van a zenekar körül, viszont nincs olyan közönségbázisunk, hogy meg tudjunk mozdítani egy koncertre, mondjuk, ezer embert.

MN: Az Echoes Callinggal ugrottatok szintet? Ez az eddigi legkiforrottabb lemezetek, sok év végi listára is felkerült.

Szőke Barna: Mi is így érezzük, de a Qualitons már tízéves zenekar, és tíz év alatt megtörténtek a csodák a hazai undergroundban.
A Fran Palermo, a Middlemist Red, az Ivan & the Parazol vagy Szabó Benedek mind megtalálták a közönségüket, akik együtt nőttek fel velük. Hiába a sok pozitív visszajelzés, a mi korosztályunk, a harminc pluszosok már kevesebbet járnak koncertekre.

G. Szabó Hunor: Az említett zenekarok közönségét pedig nehezen tudjuk tömegével megfogni, mert egy huszonéves srác jobban tud azonosulni a saját korosztályával, mint egy 10–15 évvel idősebb zenekarral.

MN: Pedig a pszichedelikus rock most kifejezetten menő a huszonévesek körében.

Szőke Barna: Járnak is sokan közülük a koncertjeinkre, de időt kell hagyni a többieknek is, hogy felfedezzék a Qualitonst. Egyelőre kivárjuk, mit hoz a KEXP.

MN: Hogyan élnétek meg, ha most is következmények nélkül halna el a hype, mint az RHCP esetében?

G. Szabó Hunor: Bízunk benne, hogy a KEXP ad egy lökést a zenekarnak, de ha nem, akkor sem dőlünk a kardunkba. Csináljuk tovább a zenekart, kellő öniróniával.

Szőke Barna: Én nem a KEXP-től, hanem attól várok nagy lökést, hogy tudatosabban foglalkozunk a zenekarral. Ősszel kihozunk egy négyszámos kislemezt Kex-dalokkal, amin tovább csiszoljuk a mostani hangzást, de egy ideig még az Echoes Callingon tartjuk a hangsúlyt. Sok hang van rajta, szóval van mit kiaknázni.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.