Tartalom

MaNcs 31. évf. 24. sz. (2019-06-13)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Százmilliókat játszott el a pénzintézeti vezető

Heti 8–9 millió forintért is fogadott a Tippmixen a Kondorosi Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője, majd a jogutód Békés Takarék volt gazdasági igazgatója. Több százmilliót játszott el, és szenvedélyéhez a pénzt részben az általa vezetett pénzintézet pénztárából biztosította. Nem jogerősen 6 évre ítélte a bíróság.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Hamisítók

Amikor 2010-ben Orbán Viktor a fülkeforradalomról beszélt, már lehetett sejteni, hogy 1956 emlékezetét kizárólag saját politikájának igazolására igyekszik majd használni. „1956-ban az utcákon győzték le a magyarok a hazugságot, 2010-ben a választásokon döntötték le és adták meg a kegyelemdöfést a hazugságok rendszerének” – mondta ünnepi beszédében.

A szerk.

A szerk.

Kapuzárás

A múlt hét szerdán, június 5-én Franciaország, Hollandia és Dánia erősen megcsapták Észak-Macedóniát és Albániát az Európai Tanácsban, amikor elérték, hogy az ET ne hagyja jóvá az Európai Bizottság javaslatát, miszerint ízibe – még a nyáron, de leginkább holnap – kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat a mondott két vidám balkáni országocskával.

A szerk.

A szerk.

Új rajt

Ha Karácsony Gergely zuglói polgármesternek, az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltjének az első kör után (amelyet fölényesen megnyert a szocialista Horváth Csabával szemben, aki a tervek szerint épp Karácsony jelenlegi posztjával vigasztalódhatna) Puzsér Róberttel (esetleg a Liberálisok indulójával, Sermer Ádámmal) kellett volna megmérkőznie, akkor – minden mértékadó fölmérés szerint – csupán győzelmének az aránya lett volna kérdéses.

Publicisztika

Zádori Zsolt

Publicisztika

Numerus nullus

Mi zajlik a tranzitzónákban?

„A menekültkérdés szabályozása és a gyakorlat minden esetben és körülmények között az egyetemes emberi jogi normákon és az ezeken nyugvó nemzetközi szerződéseken alapulhat” – fogalmazott a jelenlegi kormánypárt rendszerkritikus elődpártjának, a Fiatal Demokraták Szövetségének a programja 1989-ben.

Belpol

Váratlanul izgalmas lett az ellenzéki előválasztás Budapesten

Belpol

Evés közben

Kálmán Olga bejelentkezésével nyílt kimenetelű versengéssé vált a június végi főpolgármester-jelölti előválasztás. Az MSZP–Párbeszéd szövetség és Karácsony Gergely számára a politikai túlélés a tét.

Interjú

Belpol

„Olga mindig visszautasított”

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke

Felbolydult az ellenzéki oldal, miután múlt csütörtökön a DK bedobta a fővárosi előválasztásba meglepetésjelöltjét, Kálmán Olga műsorvezető-újságírót. Intrika, árulás, avagy érthető reakció az EP-választás utáni helyzetre? Ezekről kérdeztük a legilletékesebbet.

Könyv

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Humor és horror

Balázs Ádám: Egy angol úr – Erdélyből. Balázs Samu életútja

A színháztörténet nagy igazságtalansága, hogy kizárólag azokról a színészekről lehet hiteles képe az utókornak, akikről film- vagy tévéfelvétel készült. Hiába van Blaha Lujzáról vagy Jászai Mariról közterület elnevezve, ha alakjuk csak néhány, ma már viccesnek tűnő felvételen látható.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Nem csak Kántor nyomoz

Történelmi töredékek. Válogatás a Napi Történelmi Forrás szerzőinek írásaiból III.

A Napi Történelmi Forrás online folyóirat (ntf.hu) fiatal történészek műhelye, amely évek óta publikál érdekfeszítő, korábban nem elemzett forrásokra épülő tanulmányokat – ugyanakkor évről évre nyomtatott válogatást ad ki az addig csak az interneten olvasható írásokból.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

„Hiába néztél, sohase láttál”

Lázár Ervin: Százpettyes katica; Nemes Nagy Ágnes: Kósza varjak

Az idei ünnepi könyvhéten két gyerekirodalmi kuriózum is megjelenik, bennük eddig publikálatlan, a nyilvánosság előtt teljesen ismeretlen művekkel.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Az Ördög szelfije

Kompolthy Zsigmond: Pannon pestis

„Maga marha”, torkollja le Kompolthy Zsigmond, a Pannon pestis szerzője Bán Zoltán András kritikust, lapunk egykori szerkesztőjét a Literán közölt páros interjúban.

KÖNYVMELLÉKLET - Kísérlet az irodalmi Nobel-díj feltámasztására

Könyv

Dupla vagy semmi?

A Svéd Akadémia elmúlt évekbeli botránysorozatát betetőző tavalyi összeomlás után 2019-ben már két irodalmi Nobel-díj kiosztására is számíthatunk, ám ehhez magának a királynak kellett közbelépnie. De menthető-e egyáltalán a zaklatási, hazudozási és összeférhetetlenségi ügyek hálójából kivergődni próbáló akadémia díja?

KÖNYVMELLÉKLET - Interjú

Könyv

„Elképzeltem az értelmiségi nirvánát”

Mán-Várhegyi Réka író

Regénye, a Mágneshegy felkerült az Aegon és a Libri Díj rövidlistájára, legutóbb pedig elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját. A díjhalmozáson kívül a realizmus idézőjeleiről, az első Orbán-kormányról és az anyaság stílusformáló erejéről is beszélgettünk.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Létezik-e a titok?

Katona József: Bánk bán – eredeti szöveg Nádasdy Ádám prózai fordításával

A 19. század magyar irodalmában legalább három olyan alkotó van, akiknek az irodalomtörténeti értékelése a legkevésbé sem esik egybe nemhogy az olvasottságukkal, de az ismertségükkel sem.

Zene

Interjú

Zene

„Ha nem kapsz levegőt, lélegezz!”

Christian Franz operaénekes

Egy operaénekes számára nem igazán előnyös, ha gyerekkora óta asztmában szenved. Hogyan lehet ezzel a betegséggel mégis karriert csinálni? A Budapesti Wagner-napok állandó szereplőjével erről és a Wagner-éneklés kulisszatitkairól beszélgettünk.

Lemez

Zene

A régi város

SOAK: Grim Town

Április közepén az észak-írországi Londonderry (vagy ahogy a helyiek mondják, Derry) egy tragikus esemény kapcsán került a hírekbe: a 29 éves újságírónőt, Lyra McKeet lelőtték egy utcai zavargás során, a tettes állítólag a New IRA tagja volt.

Interjú

Zene

„Egy kis kamaszos lámpaláz”

G. Szabó Hunor és Szőke Barna – The Qualitons

Pár éve a Red Hot Chili Peppers fedezte fel őket, most a legmenőbb, trendformáló amerikai rádiótól, a KEXP-től kaptak élő adásba szóló meghívást. Amerikai áttörésről, magyar zenészsorsról és az RHCP-sztori utóéletéről beszélgettünk a Qualitons énekes-gitárosával, G. Szabó Hunorral és gitárosával, Szőke Barnával.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Az elpusztíthatatlan

Reggeli rutin a „megújult” Sláger FM-en

Amikor bő két éve írtunk a Sláger FM-ről, a csatorna pontosan olyan érdektelen volt, mint amilyen most. De épp Geszti Péter készült nagy rádiós visszatérésére, s úgy tűnt, erre mégis érdemes figyelni. Tévedtünk. Geszti műsora (Geszti Péter Special – GPS) nem túl meggyőző reklámprodukció volt csupán, ami a Rapülők együttes „fergeteges” visszatérő koncertjét volt hivatott előkészíteni.

Sorköz
Színház

Színház

Színház

Centrumos szatyor

Tar Sándor: Szürke galamb

A magyar jó zsaru egy kicsit rossz: néha megszegi a szabályzatot és túl sokat iszik (végül is ki nem?), viszont nem megy a szomszédba egy kis szellemességért, ha a felettesével kell évődni. Ez a kedélyes, kicsit béna, de a mienk hangulat lengi be a magyar rendőrséget Gothár Péter Szürke galamb-rendezésében.

Gasztro
Lokál

Interjú

Lokál

„Nem enged senkit hozzányúlni”

Budai Alex hajszobrász

A Zarától a Dieselen át a Donna Karanig nagy divatkampányokban vesz részt, de Lady Gaga, Vanessa Redgrave és a Trump család tagjai is rá bízták a frizurájuk elkészítését. Ugyanakkor hajléktalanokon, árvákon, veteránokon is segít karitatív mozgalmával, a Hair4Humanityvel. A New Yorkban élő magyar származású hajszobrásszal mindkét végletről beszélgettünk.

A dunai hajóbaleset körülményei

Lokál

Zavaros vizeken

A Hableány tragédiája a fővárosi Duna-szakasz hajózása, illetve a kikötők hasznosítása körüli politikai és üzleti játszmákra irányította a figyelmet.

Lélek

Lélek

A kormány nem tud mit kezdeni a nevelőszülő-hiánnyal

Május végén járt le a fóti Károlyi István Gyermekközpont bezárásának határideje. A szociális államtitkár arról beszél, hogy a gyerekek egy része nevelőszülőkhöz kerülhetne. Utánajártunk, mekkora az esélye annak, hogy egy különleges nevelést igénylő gyermek nevelőszülőhöz kerüljön.

Mikrofilm