rés a présen

„Egy videójáték és egy klarinét”

  • rés a présen
  • 2021. január 27.

Zene

Szálka Zsuzsanna fesztiváligazgató, Átlátszó Hang

rés a présen: Milyen háttérrel érkeztél az Átlátszó Hang szervezésébe?

Szálka Zsuzsanna: A Müpában és a Zeneakadémián dolgoztam a nemzetközi kapcsolatok és a zenei menedzsment, azon belül is a komolyzene területén. Most a CEU kulturális örökség programján tanítok kulturális menedzsmentet Bécsben, jelenleg online. Valamint a CEU-nak van egy művészeti központja CEU Culture Hub néven, annak vagyok a koordinátora.

A CEU-ra a hallgatók a világ több mint 90 országából érkeznek, nagyon izgalmas feladat ilyen széles kulturális háttérrel rendelkező közösségnek kulturális programokat szervezni, ami mindenkinek újat jelent, viszont találnak maguknak kapcsolódási pontokat is. Például amikor az Országos Széchényi Könyvtárban talált Mozart-kéziratot mutattuk be 2019-ben, akkor volt egy ghánai hallgató – ott a legjobb egyetem a táncművészeti főiskola, onnan jönnek a diákok hozzánk –, aki megkérdezte a zongoraművészt, hogy tudja-e olvasni, érti-e az összes hangot a kottában, hiszen Ghánában ők mindent hallás után tanulnak.

Hihetetlenül színes projekteket lehet megvalósítani a diákokkal a menedzsment tanítása kapcsán is. Volt egy olyan projektünk legutóbb, amelynek az volt a címe, hogy Az iszlám örökség megjelenése és alkalmazása a modern művészetekben. Ebben az esetben a diákok álmodták meg a projektet, én pedig a szakmai hátteret biztosítottam számukra. Volt egy kiállítás, táncelőadás és pólófestés workshop, ahol elmagyarázták, milyen szimbólumok vannak a ghánai öltözködési kultúrá­ban. Egyébként nem vagyok professzionális zenész, történelem–angol szakon végeztem Budapesten és közgazdaságit Dublinban. De gyerekkorom óta jelen van a zene az életemben, leginkább a kóruszenéhez kötődök. Tóth Árpáddal együtt alapítottam a Kórusok Éjszakáját. A nagyobb kulturális projekteket önkéntesként kezdtem, ilyen volt a Kultúrfürdő a Halastó kórussal Budapesten, a Vízivárosban. Fontos, hogy fiatalon ilyeneket csináljon az ember, és mindez beépüljön a karrierjébe. Volt olyan állás, amit az önkéntes munkáim alapján kaptam meg. Nagyon fontos számomra az is, hogy közösségi legyen a munka, mint az Átlátszó Hangnál is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.