rés a présen

„Egy videójáték és egy klarinét”

  • rés a présen
  • 2021. január 27.

Zene

Szálka Zsuzsanna fesztiváligazgató, Átlátszó Hang

rés a présen: Milyen háttérrel érkeztél az Átlátszó Hang szervezésébe?

Szálka Zsuzsanna: A Müpában és a Zeneakadémián dolgoztam a nemzetközi kapcsolatok és a zenei menedzsment, azon belül is a komolyzene területén. Most a CEU kulturális örökség programján tanítok kulturális menedzsmentet Bécsben, jelenleg online. Valamint a CEU-nak van egy művészeti központja CEU Culture Hub néven, annak vagyok a koordinátora.

A CEU-ra a hallgatók a világ több mint 90 országából érkeznek, nagyon izgalmas feladat ilyen széles kulturális háttérrel rendelkező közösségnek kulturális programokat szervezni, ami mindenkinek újat jelent, viszont találnak maguknak kapcsolódási pontokat is. Például amikor az Országos Széchényi Könyvtárban talált Mozart-kéziratot mutattuk be 2019-ben, akkor volt egy ghánai hallgató – ott a legjobb egyetem a táncművészeti főiskola, onnan jönnek a diákok hozzánk –, aki megkérdezte a zongoraművészt, hogy tudja-e olvasni, érti-e az összes hangot a kottában, hiszen Ghánában ők mindent hallás után tanulnak.

Hihetetlenül színes projekteket lehet megvalósítani a diákokkal a menedzsment tanítása kapcsán is. Volt egy olyan projektünk legutóbb, amelynek az volt a címe, hogy Az iszlám örökség megjelenése és alkalmazása a modern művészetekben. Ebben az esetben a diákok álmodták meg a projektet, én pedig a szakmai hátteret biztosítottam számukra. Volt egy kiállítás, táncelőadás és pólófestés workshop, ahol elmagyarázták, milyen szimbólumok vannak a ghánai öltözködési kultúrá­ban. Egyébként nem vagyok professzionális zenész, történelem–angol szakon végeztem Budapesten és közgazdaságit Dublinban. De gyerekkorom óta jelen van a zene az életemben, leginkább a kóruszenéhez kötődök. Tóth Árpáddal együtt alapítottam a Kórusok Éjszakáját. A nagyobb kulturális projekteket önkéntesként kezdtem, ilyen volt a Kultúrfürdő a Halastó kórussal Budapesten, a Vízivárosban. Fontos, hogy fiatalon ilyeneket csináljon az ember, és mindez beépüljön a karrierjébe. Volt olyan állás, amit az önkéntes munkáim alapján kaptam meg. Nagyon fontos számomra az is, hogy közösségi legyen a munka, mint az Átlátszó Hangnál is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk