DVD + Lemez

Először és utoljára

Led Zeppelin: Celebration Day

  • - legát -
  • 2012. december 28.

Zene

Nyugat-Berlinben 1980. július 7-én senki nem gondolta hazafelé menet, hogy amit látott és hallott, "történelmi esemény" volt. Utoljára lépett fel a Led Zeppelin, bár ezt a zenekar tagjai ugyanúgy nem sejtették, mint a népek. A Zep a több éve tartó leszálló ág ellenére is stabil bástyája volt a show businessnek, a Stones és a Pink Floyd mellett az egyetlen olyan, régi banda, ami a punk/new wave tornádója idején sem került a taccsvonalra. Persze már címlapra se nagyon. Arra szeptemberig kellett várni, amikor a dobos, John "Bonzo" Bonham halálra itta magát. Csúnya ezt mondani, de vélhetően épp e tragikus esemény mentette meg a zenekart az elbohócosodástól. Ha Jimmy Page vagy Robert Plant 80-as évekbeli munkásságát vesszük, a zenekart semmi sem mentette volna meg attól, hogy önmaga paródiájává váljon. Huszonhét évig, egy-két repinegyedórát leszámítva Jimmy Page, Robert Plant és John Paul Jones nem nagyon közösködött, ha mégis, kerülte a Led Zeppelin név használatát. És bár Page és Plant No Quarter projektje 1994-ben varázslatos szellemidézés volt, a nagy visszatérés elmaradt.


 

De 2007 szeptemberétől mintha 1971-et írtunk volna. Minden a Led Zeppelinről szólt, hullottak az ünnepi kiadványok, a bejelentett londoni koncertre 25 millió körüli jegyigénylés futott be. Aki ott volt, sosem feledi - még akkor sem, ha igen sok rosszindulatú megjegyzés akadt azzal kapcsolatban, hogy néhány dalt Plant megfakult aranytorka miatt más hangnemben kellett eljátszani.

A hoppon maradt milliók csak most láthatják és hallhatják hivatalosan, mi is történt öt éve az O2 arénában. Azt talán mondani sem kell, hogy a Celebration Day valóban kivételes, alkalomhoz illő, ünnepi kiadvány. Az elegáns és hatásos tokban két CD és egy DVD, tartalmukat illetően nincs különbség köztük: 16 dal ugyanabban a sorrendben, a teljes koncertanyag a Good Times Bad Timestól a Black Dogon és a Stairway To Heavenen át a Kashmirig, a kötelező ráadás Whole Lotta Love-ig és a Rock and Rollig. Ám az élmény egész más látvány nélkül, mint képpel. A Celebration Day - mint hallgatnivaló - noha remekül szól, és hangulatba hoz, sajnos nem mérhető a korábbi, fénykoros koncertlemezekhez, ám amikor képet is kapunk, minden megváltozik. Az illúzió éppen attól teljes, hogy látjuk, hogy ezek a megőszült, ám kiégettnek egyáltalán nem tűnő rock and roll hősök azon kivételek közé tartoznak, akik ha a Zeppelinről van szó, egy pillanatra sem felejtik, mit jelentettek milliók számára, és elveiket a könnyed siker érdekében nem hajlandók feladni. Ennek köszönhető, hogy a Led Zeppelin 2007-es koncertje is igazi Led Zeppelin-koncert volt, de egyúttal az egyetlen, amit 60 fölött tisztességesen végig lehetett játszani - külön öröm, hogy Jason Bonhamnek is sikerült átugrania a felhők közé helyezett lécet. A látottak alapján érthető, hogy miért nem vállaltak ezt követően ráadást, világturnét - semmi pénzért. Az ugyanis már nem a Led Zeppelin lett volna, csak egy csúnyán égő léghajó.

Magneoton, 2012


Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.