rés a présen

„Én itthon vagyok”

  • rés a présen
  • 2022. január 5.

Zene

Saïd Tichiti zenész, színész

rés a présen: A Budapesti Anarchista Színház (BASz) és a Gödör koprodukciójában most mutattad be A nyolcadik vezér című magyar nyelvű stand-up műsorodat. Leginkább zenészként ismerünk, de ugye nem ez volt az első prózai szereped?

Saïd Tichiti: A Városi Színház és a Zsidó Színház együttműködésében 15 évvel ezelőtt ugyanezen a színpadon mutattuk be a Gecy című (Madách Imre Az ember tragédiája c. művének valamiféle pornófilm-paródia verziója – a szerk.) előadást, amelyben én játszottam Ádámot. Azt is ifj. Sebő Feri rendezte, most is őt kértem fel, hogy segítsen színpadra állítani az önálló műsoromat. Egyébként, amikor 1999-ben Magyarországra jöttem, a Szkénében szerepeltem Barrie Keeffe A városban című műve alapján készült előadásban, amelyet Balatoni Mónika rendezett. Végzettségem szerint színész vagyok, de inkább zenésznek tartom magam, és zenészként voltak jobb lehetőségeim Magyarországon is, a nyelvi akadályok miatt.

rap: A stand-up műfajban kifejezetten különleges, hogy akcentussal beszéled a magyart.

ST: Lehet ez valami új szín a magyar humorban, ahogy a Chalaban nevű zenekarommal új színt hoztunk húsz éve itt a világzenei palettára. Angliában és Franciaországban a stand-up előadásokban is jelen van az etnohumor, de nem ennek a megteremtése volt a szándékom, hanem, hogy megmutassam, mennyire szerves része vagyok a magyar társadalomnak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk