Tartalom

MaNcs 34. évf. 01. sz. (2022-01-06)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A B megoldás

Kedves olvasónk, örömmel jelentjük, hogy önt munkahelyi vezetői – személyesen a vezér előterjesztésére! – évtizedes jó magaviseletének, áldozatos munkájának és általános erényeinek elismeréseként rövidesen előléptetik, és kinevezik címzetes főrevizornak a vállalatnál.

A szerk.

A szerk.

A saját szabályai szerint

A hét elején előbb Gyurcsány Ferenc, majd Jakab Péter tartotta fontosnak, hogy Facebook-posztban hangsúlyozza az egyébként nyilvánvaló tényt: a kormány- és rendszerváltás elképzelhetetlen a hatpárti ellenzéki összefogás nélkül.

Publicisztika

Pap András László

Publicisztika

Isten köve

Kell-e, és hogyan lehetséges új alkotmányt írni a választás után?

Az alkotmány – az esetleges ellenzéki választási győzelmet követő – jövőjéről az utóbbi hónapokban, a többi közt a Magyar Narancs hasábjain is folyó vita alkotmányjogi és köz­életi szempontból is figyelemre méltó.

Egotrip

Szécsi Noémi

Egotrip

Nem és nem

Drága nővéreim

Január elején még egy darabig lehet a karácsonyi ajándékokról mesélni, nem?

Belpol

Novák Katalin államfőjelölt családpolitikai munkássága

Belpol

A mintaanya

A Fidesz családügyi sikerpropagandájának arca, a nemzetközi „keresztény-konzervatív” építkezés motorja 2014 óta Novák Katalin. A nevével fémjelzett családtámogatási rendszer sutba vágja a szolidaritást, a szegények és a normától eltérők rovására ad sokat a gazdagabbaknak, és hozzájárul az ország kettészakításához.

Interjú

Belpol

„Elengedték a kezüket”

Tóth Olga szociológus, a Társadalomtudományi Kutatóintézet Szociológiai Intézetének tudományos munkatársa az egyedülállók terheiről és társadalmi megítéléséről

Elváltak, megözvegyültek, gyermektelenek vagy elvesztették a gyermeküket, szinglik, vagy nem „alkotmányos” családban élők. Az egyedülállók a célzott és garantált állami támogatásokból rendre kimaradnak, miközben sok tekintetben az átlagosnál drágább számukra az élet.

Tízmilliárdok és kérdőjelek a békéscsabai reptér fejlesztési terve körül

Belpol

Szárnyak és vágyak

Akár Airbus A320-as, sőt nagyobb repülőgépek fogadására is alkalmas lesz a tervezett békéscsabai reptér. Röpködnek a tízmilliárdok, holott nem világos, hogy mi is volna mindennek az értelme – már a rengeteg közpénz elköltésén kívül.

Az állatvédelmi szabályok szigorítása

Belpol

Láncot hordunk

Az állat- és természetvédő szervezetek egyetértenek abban, hogy bár az „állatvédelmi törvény” szigorítása miatt az eddigieknél súlyosabb bírósági ítéletek születhetnek, mindez távolról sem elegendő. A valódi változáshoz sok pénzre és szemléletváltásra lenne szükség.

Külpol

Az Alkotmánybíróság mögé bújt az uniós jogot sértő kormány

Külpol

Nem érti, hogy sérti

Egy zavaros alkotmánybírósági döntésre hivatkozva jelentette be Orbán Viktor, hogy a kormány nem hajtja végre az EU Bíróságának menekültügyben hozott ítéletét. Az ellenszegülés rövid távon pénzbüntetéshez vezethet, hosszabb távon a teljes uniós jogrend egységét fenyegeti.

A Trump-puccs története és utóélete

Külpol

Felszakadozó felhőzet

Egy éve rohamozták meg a washingtoni törvényhozás épületét Donald Trump hívei, hogy megakadályozzák a békés hatalom­átadást. Újságíróknak, kutatóknak és a kongresszusi vizsgálóbizottságnak köszönhetően ma már sokat tudunk az esetről. De vajon a közvélemény is képes felmérni az amerikai demokráciát érő fenyegetés súlyát?

Film

Film

„Feledkezzünk meg a normalitásról!”

Uberto Pasolini filmrendező

A leginkább az Alul semmi producereként ismert rendező beleszületett az olasz filmművészetbe. Luchino Visconti a nagybátyja, távoli rokoni szálak fűzték Pier Paolo Pasolinihez, s a Ponti családdal is rokonságban áll. Mindezek ellenére már öt évtizede Angliában él. Harmadik filmje, Az örökbeadás egy minimalista mestermű, amely egyszerre szól a halálról, az apai szeretetről, a felelősségtudatról, illetve az isten hiányáról vagy épp a jelenlétéről.

tévésmaci

Film

Vidám kacsák

Amikor Sztupa és Troché menekültek, Sztupa futott elöl, Troché a nyomában, úgy volt vele, ha van egérút, azt Sztupa megtalálja...

Kritika

Tévésorozat

Kritika

Túlélni nem elég

Station Eleven

Kétségbeesett emberek tömegei a kórházak előtt, hajszolt orvosok, egyre baljósabb hangvételű híradások és tagadásban lévő állampolgárok, akiknek a szemében valahogy csak gyűlik a szorongás.

Könyv

Kritika

Görbe tükörben

Címlapon Magyarország. Hazánk története a nyugati sajtó tükrében 1848–2020

Kis ország számára a külföldi megítélés életbe vágó lehet: a pozitív kialakított kép ellensúlyozni képes a gazdasági és méretbeli hátrányokat, a negatív megítélés és tartósan rossz sajtó politikai és gazdasági hátrányokkal járhat.

Könyv

Kritika

Átutazóban

Vonnák Diána: Látlak

Vonnák Diána novelláskötetét olvasva többször az a csalóka érzésem támadt, hogy én már jártam itt, láttam ezt a helyet. A novellák helyszíne vagy nincs megjelölve, vagy fiktív névvel jelölt – ezt a fajta irodalmi ráismerést a kurta és szétdobált leírások keltik.

Színház

Kritika

Honnan hová?

Kiállok magamért

Minden ötödik hajléktalan élt valaha állami gondoskodásban, és a fiataloknál ez az arány még magasabb, ami már önmagában jelzi, hogy az ellátórendszerrel valami nagyon nincs rendben. A Láthatáron Csoport és a KV Társulat előadása azonban nem ezekkel az anomáliákkal foglalkozik elsősorban, hanem állami gondoskodásban felnőtt emberek motiváló élettörténeteit mutatja be.

Színház

Kritika

Ez van

Tigris, mockumentary

Megszökött egy tigris – 2011-ben a nagyszebeni állatkertből. A gondozó figyelmetlensége miatt. Gianina Cărbunariu darabja fiktív interjúk segítségével a fenevad városban viselt dolgait rekonstruálja.

Lemez

Kritika

Világos és sötét

Anna Netrebko és Cecilia Bartoli új árialemezei

Ne hasonlítsuk össze az almát a körtével – szól a közhelyek egyik legordasabbika, amelynek valójában nem csak az alapvető érzéki késztetéseink, de a józan ész is ellentmond.

Könyv

Interjú

Könyv

„A fantázia nem a polcra való”

Esterházy Miklós képkeretező, író

Meséi vagy inkább misztikus jellegű elbeszélései az Öreghegyről, csigákról, Péterről, a Kapitányról, vagy épp a szúról szólnak. Írói ambíciói, az édesapja és a vidéki lét szépségei mellett képkeretezésről és kutyák mentéséről is beszélgettünk.

Zene

Interjú

Zene

„A régi diktatúrákból újak születnek”

Szász György – CMC

Közel harminc év után NOW címmel új lemeze jelent meg a hazai indusztriális zene egyik meghatározó együttesének. A hőskorról, a máig aktuális rendszerkritikáról és az újrakezdésről beszélgettünk a zenekar motorjával, Szász Györggyel.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Ne nézz fel!

24 évvel ezelőtt is épp egy aszteroida közelített felénk a filmvászonról, hogy mindannyiunkat megsemmisítsen – Bruce Willis és társai hamar kezelésbe is vették a dolgot.

Visszhang: film

Visszhang

Az unoka

A „boy meets girl” egyszerűségét követve így fest az új magyar film tartalma.

Visszhang: film

Visszhang

Viszlát, Szovjetunió!

Ebben az észt filmben az apátlan hőst születésekor inkubátor tartja életben...

Visszhang: tánc

Visszhang

Az utolsó csárdás

Kovács Gerzson Péter (KGP) független táncműhelye, a TranzDanz az idén lesz 35 éves.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2022/1.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Tranzit

Tranzit

Az utolsó világutazó

Miroslav Zikmund (1919–2021)

December elején zlíni otthonában meghalt Miroslav Zikmund világutazó, aki társával, Jiří Hanzelkával a háború utáni Csehszlovákia, de talán az egész szocialista tábor egyik leg­irigyeltebb idolja volt. A két férfi azokban az időkben autózhatta körbe a világot, amikor honfitársaik többsége az országot sem hagyhatta el.

Lokál

Élet Makó-Rákoson koronavírus-járvány idején

Lokál

Gerincjóga a tanyán

A háziorvos hetente egy órában rendel Makó-Rákoson, bolt, kocsma nincs, a gyerekek a városba járnak iskolába. 2007-ben oszlopot állított az út mellett az elpusztult magyar falvak emlékét őrző egyesület. Most viszont emelkedik a házak ára.

Lélek

Gyerekhospice Ausztriában

Lélek

„Hogy megtalálják az utat”

Milyen támogatást nyújtanak és milyen kihívásokkal néznek szembe a pandémia idején az Ausztriában működő gyermekhospice házak? Milyen segítséget kaphatnak a szülők és a testvérek? Mennyire számít még mindig tabunak a halál témája?

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

American Burger & Steak House

„Megettem még egy almás lepényt fagylalttal, gyakorlatilag semmi mást nem ettem, míg utaztam keresztül az országon, tudtam, hogy tápláló és persze finom.”