film - A FELÁLDOZHATÓK

  • - ts -
  • 2010. október 21.

Zene

Mivel Sylvester Stallone munkássága az elmúlt öt esztendőben - John Rambo (2008); Rocky Balboa (2006) - nem szólt másról, mint saját szobrának a munkára bírásáról, az sem lenne részünkről túlzás, ha A feláldozhatókat mint animációs filmet vennénk számításba. Van is egy jelenet (az összes ilyen), ami bizonyítja e nézőpont felette jogos voltát: Barney Ross, a mindenre kapható veterán zsoldos (Stallone) fut, hogy elérje még az éppen induló hidroplánt, mögötte az egzotikus diktátor csahosai, nem babra megy tehát játék.
Mivel Sylvester Stallone munkássága az elmúlt öt esztendõben - John Rambo (2008); Rocky Balboa (2006) - nem szólt másról, mint saját szobrának a munkára bírásáról, az sem lenne részünkrõl túlzás, ha A feláldozhatókat mint animációs filmet vennénk számításba. Van is egy jelenet (az összes ilyen), ami bizonyítja e nézõpont felette jogos voltát: Barney Ross, a mindenre kapható veterán zsoldos (Stallone) fut, hogy elérje még az éppen induló hidroplánt, mögötte az egzotikus diktátor csahosai, nem babra megy tehát játék. Az élete a tét, tán azért is gyorsítják fel lépteit - rafináltnak csak lustaságból mondható - modern filmes technikák. S ekkor felsejlik, miért is oly bajos szobrokat mozgatni filmszalagon: mert Rocky Balboa igazi szobra - valahol a Philadelphiai Szépmûvészeti Múzeum parkjában - pont futásközi állapotban örökíti meg Amerika bajnokát. S ez a két futás óhatatlanul is egyszerre jelenik meg A feláldozhatók vásznán; amihez már csak a fejlett szépségipar totális kilátástalanságát híven dokumentáló jelenést kell hozzácsapnunk, amikor egy templomban hõsünk összejön üzletelni Arnold Schwarzeneggerrel és Bruce Willisszel, s tisztán kiolvasható lesz jelen film névjegyén az írás: ez itt az élõhalottak éjszakája.

Hogy miért épp a zsoldosos-kommandós szakágban vállalkozott Stallone mindennek kinyilatkoztatására - rejtély, hisz e pályán mindig inkább a konkurencia jeleskedett. Vagy éppen ezért, hisz pont õtõle (vagyis hát Rockytól) tudjuk, hogy sosincs késõn.

Forgalmazza a Palace Pictures

***

Figyelmébe ajánljuk