Film - Best of magyar - Makk Károly: Így, ahogy vagytok

Zene

Cserhalmi György nemrég Dés-Bereményi-slágerek értő tolmácsolójaként lépett színpadra, s íme, énekhangja Makk Károly új filmjében is főszerephez jut, a sírva vigadós regiszterben hallhatunk tőle több nótát, egyet rögtön a film elején, csak hogy tudjuk, hova érkeztünk. Hová-hová, természetesen a korrupciótól barázdált, zsíros magyar tájba, a komák, sógorok, atyafiak és egyéb minden hájjal megkent rokonok földjére, ahol a frissen hivatalba lépő polgármester nem titkolt vágya, hogy két nóta közt "kötelet rakjon a rohadt korrupt banda nyakába." Hát ilyen ember a polgármester;

Cserhalmi György nemrég Dés-Bereményi-slágerek értő tolmácsolójaként lépett színpadra, s íme, énekhangja Makk Károly új filmjében is főszerephez jut, a sírva vigadós regiszterben hallhatunk tőle több nótát, egyet rögtön a film elején, csak hogy tudjuk, hova érkeztünk. Hová-hová, természetesen a korrupciótól barázdált, zsíros magyar tájba, a komák, sógorok, atyafiak és egyéb minden hájjal megkent rokonok földjére, ahol a frissen hivatalba lépő polgármester nem titkolt vágya, hogy két nóta közt "kötelet rakjon a rohadt korrupt banda nyakába." Hát ilyen ember a polgármester; egy mulatós magyar úr, aki bicskával nyesi a jó magyar szalonnát, lepofozza a korrupt nyikhajokat, megveszekedett sportember lévén pedig egy repülőt tart a nappaliban, azt bütyköli üres óráiban. Aki pedig a repülőket szereti, rossz ember nem lehet, bezzeg a többiek, azok legfeljebb az épülő repülőtér körüli mutyiból szeretnék kivenni a részüket. A szálak bizony messzire vezetnek, egészen a magyar mozgókép megkérdőjelezhetetlen mesteréig, Makk Károlyig, akinek hívó szavára mindenki eljött, aki csak számít, még Törőcsik Marit is kitették a napra (egy napernyőt tartó sofőr kíséretében), hogy egy hatalmas BMW mellett úgy ossza az alvilági tanácsokat, mintha a Keresztapa anyósát alakítaná. Persze az is lehet, hogy csak álmodtuk az egészet, arra viszont esküdni mernénk, hogy két színigazgatót is láttunk feltűnni a vásznon: Mácsai Pál és Jordán Tamás a Muppet Show-ból ismert két öregúr számát adta volna elő, megtört komolysággal. De nem az övéké az egyetlen páros komikusszám, szorosan mögöttük Szabó Győző és Csányi Sándor következik a városi mutyibajnokok Hacsek és Sajójaként. Még szerencse, hogy a bűn és a korrupció vadhajtásai mellett az igaz érzések is felütik fejüket e súlyos, vidéki tájban: ilyenkor Szakcsi Lakatos Béla érzékeny zongorajátékára Nagy-Kálózy Eszter tűnik fel a lankákon, s egyszer egy piros esernyőt is forgat ábrándosan.

Makk filmje alapos válogatás: egyveleg a Kisváros, Az ember, aki nappal aludt, a Zuhanórepülés, a Rokonok, a Para, a Megint tanú, a Márió, a varázsló és a Tabló kimaradt jeleneteiből. De ismeretterjesztő alkotásként is megállja a helyét, megtudhatjuk például, hogy felbomlott a SZU, s hogy a magyar színészek angol kiejtése jelentősen javult a rendszerváltás óta. E téren elsősorban Für Anikó "however"-je tekinthető előrelépésnek.

Forgalmazza a Hungaricom

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.