film - GÖRÖGBE FOGADVA

  • Szabó Ágnes
  • 2009. augusztus 20.

Zene

Miért gondolják egyes szerzők, hogy ami romantikus, annak feltétlenül komikusnak is kell lennie? Mindegy, Nia Vardalos, Richard Dreyfuss és Rita Wilson neve láttán azért még bizakodtunk. Az utóbbiról azt kell tudni, hogy ő Tom Hanksné.
Miért gondolják egyes szerzõk, hogy ami romantikus, annak feltétlenül komikusnak is kell lennie? Mindegy, Nia Vardalos, Richard Dreyfuss és Rita Wilson neve láttán azért még bizakodtunk. Az utóbbiról azt kell tudni, hogy õ Tom Hanksné. Hû Tomunk nem is hagyta egyedül, koproducerként szállt be. Ehhez képest Rita Wilson a filmben egy zsebóra belsõ lapjának fényképén jelenik meg.

Nos, ha Athénban folyna a Duna, simán be lehetne rekeszteni a szuflaki, szirtaki, korinthoszi, dór és ión klisék halmaival. De legalább a Zorbát megúsztuk - hinnénk a film kétharmadáig (alighanem suspence lehetett a visszatartása). Sajnos végül sem a színészi nevek csengése, sem az ókori metropolist, a kultúra bölcsõjét idézõ kulissza nem volt elegendõ ahhoz, hogy egy jó (rom.) komédia kerekedjen. A romantikus szállal nem is lenne nagy baj. Donald Petrie, ha nem is szakavatott versenyzõ, de legalább volt már pár tûrhetõ próbálkozása a zsánerben. A baj a komédiázással van, de azzal nagy. A Simpson családban esetleg jól csengõ (a forgatókönyvíró Mike Reiss, a Simpsonok írója) vicces mondatok vagy csínytevések jelen esetben legalább annyira gagyik, mint ellopni a Dirty Dancingbõl a kleptomán idõs házaspárt. A végén a Plakáról nézve fent a dombtetõn ragyog az Akropolisz többtonnányi karácsonyfaizzó fényében, alant pedig a helyi hõs, akirõl kiderül, hogy nem is clochard, hanem félisten (itt már Ragályi Elemér szelleme is befigyel a rémálmunkba), csókolózik a leendõ nejével, és ragyog rájuk a telihold. Mondtam, a romantikus szál erõsre sikerült, tán túlságosan is.

Forgalmazza a Fórum Hungary

**

Figyelmébe ajánljuk