film - HOLD

  • Békés Bálint
  • 2010. január 28.

Zene

Sam Bell asztronauta a Lunar Industries nevű cég egyedüli küldöttjeként közel három éve dolgozik a Holdon a Föld minél biztonságosabb energiaellátásáért. Családjával kizárólag videóüzeneteken keresztül tud beszélni; egyetlen társa az emberi tulajdonságokkal rendelkező és érzelmeit smiley-jelekkel kommunikáló robot, GERTY (Kevin Spacey kiváló hangjátéka) - Bell a három év alatt beleőrült a magányba.
Sam Bell asztronauta a Lunar Industries nevû cég egyedüli küldöttjeként közel három éve dolgozik a Holdon a Föld minél biztonságosabb energiaellátásáért. Családjával kizárólag videóüzeneteken keresztül tud beszélni; egyetlen társa az emberi tulajdonságokkal rendelkezõ és érzelmeit smiley-jelekkel kommunikáló robot, GERTY (Kevin Spacey kiváló hangjátéka) - Bell a három év alatt beleõrült a magányba. De az igazi nehézségek akkor kezdõdnek, amikor elindul felkutatni egy mûszaki hiba okozóját. Bár ne tenné! Kiderül ugyanis, hogy Sam Bellbõl nemcsak egy van az ûrállomáson...

Az elsõ filmes Duncan Jones vérbeli sci-fit tett le az asztalra. A Hold alapállása az általános sci-fi-helyzet: a technika annyira elõrehaladott, hogy az ember már nem ér fel a maga alkotta gépekhez. Ebbõl pedig egyenesen következik a társadalom- és fejlõdéskritikus attitûd: elõbbre mozdul-e a világ a technikai vívmányok és egyáltalán a tudomány által? A tárgy ezúttal korunk egyik legvitatottabb tudományos eredménye, a klónozás, ami a lehetõ legalkalmasabb a személyiségproblémák, egész pontosan az ember identitászavarának ábrázolására. Persze a klónozás önmagában nem vinne el egy egész filmet, kell ide egy színész is. Sam Rockwell egyszerre két szerepet játszik oly meggyõzõen, hogy már-már szemet hunyhatunk a film kisebb logikai-dramaturgiai zavarai fölött is. Mindazonáltal Jonest és társ-forgatókönyvíróját, Nathan Parkert mégis dicséret illeti: egyetlen szereplõre írtak egy rendkívül feszült és erõs atmoszférájú történetet - ez azért nem mindennapos.

Forgalmazza a Szuez Film

****

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?