mi a kotta?

Gyere, Josephine

  • mi a kotta
  • 2021. június 9.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2021/23. hétre

„Kedves régi emlékem az a tavaszi délután egy dunaparti kávéház teraszán, ezelőtt talán húsz évvel, mikor Kálmán Imre odaült hozzám az asztalomhoz, s nagyon szerényen és kedvesen annak a megtisztelő óhajának adott kifejezést, hogy abból a kis tréfás, de művészi regényemből, mely azidőtájt egy vicces hetilapban folyt, írjak neki egy operettlibrettót… Sajnos, kitértem ez óhaja elől, s azt hiszem, comme dit l’autre, itt hibáztam el… Meglehetős ostobán magyarázgattam a barátomnak, hogy kis regénynek írván kis regényemet, nem látom és nem érzem benne a megzenésítésre alkalmas szövegkönyvet. Holott ezt Kálmánra kellett volna bíznom. Ő biztosan jobban tudta mint én. Azóta is meggyőződtem róla, micsoda bölcs éleslátással és tehetséggel ismeri fel a jó dolgokat és a helyes utat az életben… Viszont én nem ismertem fel őt. Kár. Még aznap este a Fészek-körben a Trisztán és Izoldából játszottam neki a zongorán. Ezzel végleg vége volt az ügynek. Azóta múlt el ez a húsz év! Én még mindig játszom a Trisztánt, de Kálmán már nem kér tőlem szövegkönyvet.”

Ezzel a személyes emlékkel indította „kritikáját” Szomory Dezső 1937-ben a Pesti Napló hasábjain az azóta többé-kevésbé elfeledett Kálmán-operett, a Josephine császárné pesti bemutatója kapcsán. Túl azon, hogy Szomoryt idézni mindig öröm, két okunk is van citálni e sorokat. A nyilvánvalóbb és egyszersmind meglepőbb e két ok közül az, hogy jövő szerdán nem is remélt örömünkre elénk kerül majd ez a kései nagy­operett, méghozzá ugyanott, ahol 84 esztendeje a magyarországi bemutatót tartották: a Városi, azazhogy az Erkel Színházban (június 16., hét óra). A hangversenyszerű előadás címszereplője Sümegi Eszter, Napóleonja pedig Szappanos Tibor lesz.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.