mi a kotta?

Hajók a deszkán

  • mi a kotta
  • 2020. július 11.

Zene

"Méltán nevezte ezt a művét a szerző »regényes operá«-nak, mert benne a cselekmény igen kevés, a regény meséjét pedig dallal, zenével vagy éppen mimikával előadni oly feladat, melyet a világ legnagyobb művészeitől is aligha követelhetünk jogosan, s azon megrovások egy része, melyeket a napilapok Angyalfyra (a hollandi) s Tannernéra (Daland norvég-hajós leánya) halmoznak, egyrészt eme teljesen le nem küzdhető nehézségnek tulajdonítandó. […] Ily merész költészet színrehozása, természetes, hogy a legnagyobb erőfeszítés és sok költség után sem sikerülhet. A hajók ugyan megjelennek a »deszkán«, de fenekük is látszik, s a rajta kapaszkodók mozgása, magatartása mutatja, hogy ezt nem tanulták, s aligha van illúzió, melyet ez ki nem ábrándít, annyival inkább, mert a vihar, a szél, a hullámok hiányoznak, a hajó el nem süllyedt stb. A zene azonban mindvégig mesteri, hatalmas, s a zenekar híven megfelelt feladatának. […] Tannerné keveset játszott, de gyönyörűen énekelt. Találkozása a hollandival sokak előtt rendkívül merevnek látszott, e merevség azonban abban leli megfejtését, hogy a költő szerint a találkozók »delejes álomba« merülnek – mit csak a szöveg nyomán tudhattunk meg.”

1873 májusában így „védte meg” a negatív kritikáktól A bolygó hollandi jócskán megkésett pesti bemutatóját és annak főszereplőit Kossuth hűséges magyarországi helytartója, a tiszta erkölcsű Irányi Dániel lapja, a Magyar Ujság. Richard Wagner e „merész költészete” a hétvégén, péntektől vasárnapig a Zürichi Operaház (www.opernhaus.ch) jóvoltából valóban a „világ legnagyobb művészei­nek” előadásában válik majd megtekinthetővé és meghallgathatóvá. A magyar felmenőkkel rendelkező intendáns, Andreas Homoki rendezésében ugyanis olyan előadóművészeknek jutottak A bolygó hollandi főszerepei, mint Bryn Terfel (képünkön), Anja Kampe és Matti Salminen.

Aztán a jövő héten már közelebbi Wagner-előadások is ígérkeznek, hiszen a Müpa felkínálja számunkra a Budapesti Wagner-napok programját – ha csupán felvételről és streamelve is (mupa.hu/media/
mupa-home#wagner-2020). Legközelebbi ajánlónk szinte egészében erről szól majd, de most még csak a Ring előestéjét, vagyis A Rajna kincsét hirdetjük fennen (június 18., hat óra). A Müpa honlapjára, Facebook-oldalára és YouTube-csatornájára egyaránt felkerülő előadás a 2015-ös sorozat része volt. Wotant akkor a lett Egils Silinš, Logét pedig Christian Franz énekelte, s hogy Fischer Ádám vezényelt, azt talán nem is lenne szükséges mondanunk – de hát jólesik!

Egyebekben, ha kínos lassúsággal is, de azért mégiscsak közeledünk a normalitás hevesen visszavágyott világához. A bécsi Staats­oper például már élő dalesteket, kamarakon­certeket ígér: 100-100 szerencsés számára helyben, másoknak meg közvetítés révén (www.staatsoperlive.com). Így jövő hétfőn fél nyolckor Camilla Nylund, csütörtökön pedig majd a tenor Michael Schade léphet végre újra a közönség elé. S habár itthon még jószerint csak azon házak lakói kerülhetnek testközelbe komolyzenei koncerthez, ahová a Budapesti Fesztiválzenekar ellátogat szerenádozni, a remény már így is határozottan éledezik.

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.