Hans Sachs-díj: Narancsosok az élmezőnyben!

  • narancs.hu
  • 2013. május 26.

Zene

Nem csak Wagnert vágják: a Narancs zenekritikusai is esélyesek a Művészetek Palotája elismerésére, a Wagner születésének bicentenáriuma alkalmából odaítélendő Hans Sachs-díjra.
false

És a zsűri meghozta döntését! A Művészetek Palotája felkérésére Fazekas Gergely zenetörténész, Fábri Péter író és Keresztury Tibor író, a Litera.hu főszerkesztője tíz zenekritikát választott ki a tavalyi év bőséges termése közül, azt a tízet, mely szerintük nem csak alapos és informatív, szakmailag kifogástalan és személyes, de jól szerkesztett, jól olvasható, sőt, még kultúrtörténetileg is alaposan beágyazott. Örömmel jelenthetjük, hogy a Narancs két munkatársa is a jelöltek között van: László Ferenc Adjuk döntetlenre!, illetve Molnár Szabolcs Jártas folkloristák című írásával került a top 10-be. A zsűri tehát meghozta döntését, innentől a nagyközönségen a sor, hogy szavazzon; ki legyen az év zenekritikusa, vagyis a Hans Sachs-díj győztese. A jelöltekre június 2-ig itt lehet szavazni. Az ünnepélyes díjátadásra Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című operájának 2013. június 8-i premierjének szünetében kerül sor.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.