Hat zongoraművész játszik a Cziffra Fesztiválon

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. január 3.

Zene

Olga Kern, Farkas Gábor, Bogányi Gergely, Kevin Chen, Balázs Elemér és Sandro de Palma négy budapesti helyszínen ad koncertet.

Négy budapesti helyszínen, hat különleges zongoraművésszel és egyedi stílusú zongoraestekkel várja közönségét a Cziffra Fesztivál februárban.

A fesztivál alapító-művészeti vezetője, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész olyan kollégáit hívta meg a programsorozatra, mint az orosz-amerikai származású Olga Kern, Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész és az ifjú Liszt-verseny győztes Kevin Chen, de viszontláthatja a nagyközönség Cziffra Fesztivál egyik Kreatív Művész-díjasát, ifjabb Balázs Elemért és Sandro de Palma olasz zongoraművészt is.

A szervezők közleménye felidézi, hogy Farkas Gábor zongoraművész a romantikus repertoár széles körben elismert interpretátora, több nemzetközi zongoraverseny győztese. A művész a Mit rejt a Cziffra-dosszié? című kiállítás megnyitóját követően lép színpadra szólóestjével az Eötvös10 színpadán február 14-én.

A mindössze tizennyolc éves kanadai művész, Kevin Chen a világ legrangosabb nemzetközi zongoraversenyein bizonyította már tehetségét, köztük a tel-avivi Rubinstein-versenyen, a Genfi Nemzetközi Zongoraversenyen, a Hilton Head Versenyen, valamint a 2021-ben megrendezett budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen, ahol a legjobb Cziffra-átirat előadásáért járó különdíjat is megkapta. Február 17-én tartja zeneakadémiai koncertjét.

Olga Kern visszatérő vendég Magyarországon, hiszen több rangos zenekar hívja meg szólistaként. A Cziffra Fesztiválon február 19-én lép a Zeneakadémia Nagytermének színpadára, koncertje egyfajta különleges zenetörténeti utazásnak is tekinthető, mivel az est első felében Beethoven Falstaff-variációitól a 20. századi zenéhez, Gershwin műveiig jut el. A szünet utáni részt az orosz muzsikának szenteli, benne Rachmaninov Corelli-variációival.

Rendhagyó esten lehet találkozni Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművésszel is, aki ezúttal betekintést enged a kulisszák mögé is művésztársaival, beszélgetőpartnereivel, Lackfi János József Attila-díjas költővel és Bősze Ádám zenetörténésszel február 20-án a MOMkultban.

Sandro de Palma olasz zongoraművész másodszor tér vissza Budapestre a fesztivál kérésére. Február 22-én Alexander Hülshoff gordonkaművésszel együtt lép fel a MOMkultban, műsorában a kamaramuzsika gyöngyszemeiből válogatva.

A Cziffra Fesztivál mindig kiemelt figyelmet fordít a fiatalokra, nemcsak díjakkal, mesterkurzusokkal, de koncertlehetőségekkel is segíti a fiatalok kibontakozását. A két tavalyi Kreatív Művész-díjas alkotó, ifjabb Balázs Elemér (zongora) és Oláh Krisztián (zongora) ezúttal együtt lépnek színpadra a FSZEK Zenei Gyűjtemény Ötpacsirta Szalonjában február 21-én. Bővebb információk a programokról a www.cziffrafesztival.hu weboldalon találhatók.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk