Lemez

Hélène Grimaud: The Messenger

  • - csk -
  • 2021. március 24.

Zene

A francia zongoraművésznőt szenvedélyes elkötelezettség fűzi a farkasokhoz, ő a zenészvilág „farkasokkal táncolója”.

Talán nem alaptalan az érzésünk, hogy kicsit túlteng a művész farkasos oldala, és a sok szenvelgős sztárfotó elsősorban a sajtónak szól, hátha nagyobb figyelem irányul általuk az igen jó hangszeres játékra is.

Kell is a körítés, a művésztől egyébként sem idegen felstilizálás: Grimaud ugyan érzékeny muzsikus és kitűnő zongorista, de rajta kívül még sokan játszanak ilyen színvonalon. Sajnos a legutóbbi lemeze is ezt példázza, melyen Mozart és a nyolcvanas éveiben járó ukrán komponista, Valentin Szilvesztrov zenéjét halljuk. Mozarttól csupa moll mű: a d-moll fantázia (K. 397), a d-moll zongoraverseny (K. 466), a c-moll fantázia (K. 475) szólal meg, többnyire részletezőn kidolgozott, indulatgazdag, intellektuális előadásban – de nem felfedező érvénnyel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?