lemez

Ildar Abdrazakov: Verdi

Zene

Az imponáló férfipéldányok egyik legutolsó felbukkanási helye ma kétségkívül az opera világa. Ehhez a kihalófélben lévő típushoz tartozik az orosz basszista, Ildar Abdrazakov is, aki a kiállásával és – ami ennél még fontosabb – a hangjával szintúgy mindegyre a rendíthetetlen, ámde a legkevésbé sem elnehezült férfiasság képviselőjének bizonyul. Ebből (is) következőleg a Verdi-szerepek és -szólamok fölöttébb jól állnak neki: kirobbanó indulattól a közösségi vezető küldetéses hangütésén át a vigasztalhatatlan magángyászig egyaránt formátumosan és emellett érzékeny frazírozással képes megszólalni. A legmeggyőzőbb formáját mindazonáltal a dühtől és haragtól meglódított cabaletták előadásakor hallatja, így hát Verdi-lemezének csúcspontjai is az Attila, a Nabucco meg az Ernani nyargaló tempójú, akár tesztoszteronfröccsnek is beillő részletei. A montreali zenekarát és kórusát vezénylő Yannick Nézet-Séguin itt is, egyebütt is elkötelezetten és lendületesen szolgálja Abdrazakov reprezentatív portréalbumának sikerét. Mely sikert, úgy lehet, talán csak egyetlenegy szeplő csúfíthatja el: többek makacs vélelme, hogy ez a hang azért mégsem igazi-igazi basszus, inkább csak afféle basszbariton. S ha ez így igazságtalanul sarkos ítélet is, egy-két híres slágerszám megszólaltatásakor (például Fülöp király áriájában vagy Zaccaria imájában) tényleg örömmel hallanánk átütőbbnek és gazdagabban kiteltnek Abdrazakov legmélyebb hangjait.

Deutsche Grammophon, 2019

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.