Lemez

Kellemes zsibbadás

David Gilmour: Rattle That Lock

  • Nagy István
  • 2015.11.01 13:09

Zene

Viszonylag megszokott, hogy az ember koncerten hall egy új számot, az viszont már kevésbé, hogy egy komplett új lemezt. Oké, ez némiképp túlzás, hiszen David Gilmour a Rattle That Lock című új szólóalbumának tíz dalából „csupán” hetet adott elő még a megjelenés előtt a turnényitó pulai koncerten, Horvátországban (pluszban természetesen lenyomott vagy tucatnyi kötelező Pink Floyd-klasszikust is). Min­den­esetre már ott, élőben feltűnt, hogy az új dalok jóval izgalmasabbak, mint a legutóbbi szólómunka, az öreguras On An Island számai voltak.

A Rattle That Lockot Gilmour amolyan kvázikonceptlemeznek szánta, amely egy ember egyetlen napját mutatja be. Három dal instrumentális, de a többiben is a zene dominál, és ugyan nagy meglepetések nincsenek, azért végig jólesik a fülnek ez az 52 perc. Az egészen emlékezetes dallamra épülő címadó szám a francia vasúti szignált mintázza (érdemes lenne végiggondolni, hogy Gilmour mit hozna ki a MÁV-szignálból), és még egy jó kis animációs klip is készült hozzá, némileg A falban látható rajzfilmbetétek stílusában. A Boat Lies Waiting a hét évvel ezelőtt elhunyt jóbarátnak, Rick Wrightnak, illetve az ő vitorlázási szenvedélyének állít emléket, sőt a Floyd billentyűse meg is szólal benne. Ami enyhén meglepő, az a Today – ez ugyanis egyáltalán nem kínosan idézi meg Gilmour rock-diszkós szólólemezének, az About Face-nek a hangulatát. A Girl in the Yellow Dress, illetve bizonyos mértékben a Dancing Right in Front of Me hallatán pedig ki kell jelentenünk, hogy öregkorára valószínűleg minden rockzenésznek el kell merülnie a szvinges dzsesszben is.

Talán nem nagy túlzás kijelenteni, hogy ha Roger Waters volt a Floyd agya, akkor mindenképp Gilmour volt a zenekar lelke. Érdekes lett volna meghallgatni, hogy mire lennének képesek együtt, de ki tudja, hogy a szólóalbummal utoljára 23 éve jelentkező Watersnek milyen dalszerzői képességei maradtak mára. Gilmour kellően komfortosan érzi magát egyedül, és az a jó a kései munkásságában, hogy akármilyen gagyi dalt csinál is, ellenállhatatlan gitározása mindig kihúzza őt a pácból. Ha milliárdos orosz oligarcha lennék, biztosan megkérném, hogy jöjjön el zenélni a születésnapomra.

Sony, 2015

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában. 

A hetedik napon

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

A nemlét sűrűsége

  • Radics Viktória

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

Emígy

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.

Tárgyversek során

  • Domsa Zsófia

„Meg akarom neked mutatni a világot, a maga valóságában, ahogy itt van a szemünk előtt, folyamatosan. Csak így tudom én magam is felfedezni” – írja Knaus­gård a születendő lányának szóló levélben, amelyet a könyvben háromszor húsz rövid esszé követ.