kiállítás - 20 RUHA EURÓPA SZÁMÁRA

  • Szabó Ágnes
  • 2010. április 1.

Zene

A Petőfi Irodalmi Múzeum nem először tesz kísérletet az irodalom és a divat ötvözésére: a tavalyi Szentkuthy-centenáriumot ünneplő kiállítás nyitó- és záróeseményein ez már megtörtént. Akkor múltbéli múzsának öltözött színésznők léptek ki a rögzített fényképekből és keltek életre 21.
A Petõfi Irodalmi Múzeum nem elõször tesz kísérletet az irodalom és a divat ötvözésére: a tavalyi Szentkuthy-centenáriumot ünneplõ kiállítás nyitó- és záróeseményein ez már megtörtént. Akkor múltbéli múzsának öltözött színésznõk léptek ki a rögzített fényképekbõl és keltek életre 21. századi köntösben, frivolan idézve az író egyik gondolatát: "Szeretem az öltözködés erotikáját." Most húsz ruha érkezett ugyanennyi divattervezõtõl a múzeumba Spanyolország, Belgium és Magyarország divatvilágát képviselve, hogy "felöltöztesse" és ruhák formájában "életre keltse" a három ország nagy íróinak szövegeit.

Rögtön az elsõ teremben magyar alkotókra bukkanunk: Bánffy Miklós lázadó és szépséges Adrienne-je Pazicski Miklóst egy olyan lila miniruha elkészítésére ihlette, amit - nyilván a lázadás jegyében - nyaktól combközépig karszerû képzõdmények fonnak át. Zoób Katit Márai polgára sarkallta tettekre. A polgár, aki nem hisz abban, hogy "a szerelem mindenható eszperantó, mely képes a fajták titkát jelbeszéddel feloldani". Zoób Kati megfejteni látszik e jelbeszédet, az eredmény: egy fehér, hímzett margarétákkal ékesített fekete szaténkabát. Az "Amerikából" teremben pompázik Márquez és a Száz év magány: Devota&Lomba sárga háromszögekbõl összevarrt ruhakölteményén szinte megelevenedik a gerániumok suhogása, a sárga pillangók repte és a családok összes sóhaja. A leginkább szemet gyönyörködtetõ darab a szintén spanyol Amaya Arzuagáé: fehér tüllbõl készült ruha-csiga-kagyló-rózsa egyvelege legalább annyira bolondos és rejtélyes, mint María Zambano bolond nõje a Lázálom és sorsból. Megkapó az igyekezet, mellyel azt bizonygatják, menynyire szoros kapcsolatban áll a divat a többi mûvészi formával, és nem fér hozzá kétség, hogy csodaszép, amit látunk, ám az egy idézet - egy kreáció tematika láttán mégis azt érezzük, hogy az egész egy kicsit azért erõltetett és mondvacsinált.

PIM, Bp. V., Károlyi Mihály u. 16., megtekinthetõ május 31-ig

****

Figyelmébe ajánljuk