film - DAYBREAKERS - A VÁMPÍROK KORA

  • - kg -
  • 2010. április 1.

Zene

Kérjük azokat a jó nevű karakterszínészeket, akik az utóbbi időben egyetlen vámpírt sem szúrtak szíven, nem szívtak vért, és a nyílpuskát is nélkülözniük kellett, jelentkezzenek az Ausztráliában készülő új vámpíriáda, a Daybreakers forgatásán! Az Elvist idéző vámpírvadász szerepében Willem Dafoe-t köszönthetjük, aki rögtön a szabályt erősítő kivételünk, ő ugyanis egy kicsit már vámpírkodott a közelmúltban, de tényleg csak egy icipicit, ám A vámpír árnyéka, azaz az ezredforduló óta filmtörténetileg fontos nyakak közelébe nemigen keveredett. Ethan Hawke viszont abszolút szűz a szívásban, és mindeddig Sam Neill sem vette ki részét a vámpírtrendből.
Kérjük azokat a jó nevû karakterszínészeket, akik az utóbbi idõben egyetlen vámpírt sem szúrtak szíven, nem szívtak vért, és a nyílpuskát is nélkülözniük kellett, jelentkezzenek az Ausztráliában készülõ új vámpíriáda, a Daybreakers forgatásán! Az Elvist idézõ vámpírvadász szerepében Willem Dafoe-t köszönthetjük, aki rögtön a szabályt erõsítõ kivételünk, õ ugyanis egy kicsit már vámpírkodott a közelmúltban, de tényleg csak egy icipicit, ám A vámpír árnyéka, azaz az ezredforduló óta filmtörténetileg fontos nyakak közelébe nemigen keveredett. Ethan Hawke viszont abszolút szûz a szívásban, és mindeddig Sam Neill sem vette ki részét a vámpírtrendbõl. Ahhoz képest, hogy most kezdték, színészileg színvonalas vámpírt adnak, ami pedig a közepes költségvetésbõl kigazdálkodható világvégéket illeti, e téren sem kárhoztatható a produkció. Sõt, a Spierig testvérek filmje jól táplált jövõképpel bír: az emberiség elvámpírosodását körülbelül holnaputánra teszik, és egy olyan világgal jönnek, melyben mindenki vámpír, a kispolgár éppúgy, mint a városházi képviselõ, aki pedig pechjére nem az, az lapulhat, ha nem akarja nyakát adni az emberi(vámpíri)ség jövõjéért. A vérbõl-fizetésbõl élõk pechje, hogy rohamosan fogynak a megcsapolható erek, a legfrissebb vérpótléktól pedig épp a film elején kenõdik a labor falára egy statiszta.

Hát így állunk, távol a romantikus vámpírgimnazisták tébolyító tömegétõl; ott, valahol a sokaknak kedves trash-küszöbön, ahol a vámpírvilág mindennapjainak ötletes apróságaira széttépett testek, friss belsõségek feleselnek.

A Budapest Film bemutatója

***

Figyelmébe ajánljuk