Interjú

Kíséret autórugóval

Erdődy Orsolya, a BFZ igazgatóhelyettese

  • rés a présen
  • 2013. április 14.

Zene

rés a présen: Hogyan, milyen koncepcióval és kikkel alakult a Budapesti Fesztiválzenekar Új Zenei Együttese?

Erdődy Orsolya: A jelen zenéje, a zene jövője címmel 2012. szeptember 20-án indította el új sorozatát a zenekar, miután úgy határozott, hogy az együttesen belül létrehoz egy kortárs zenei ensemble-t, ahogy 2011-ben a zenekar tagjaiból már megalapította a régi zenére specializálódott együttesét. A Fesztiválzenekar évről évre rendkívül széles repertoárt szólaltat meg Magyarország és a világ vezető koncerttermeiben. A barokk dallamoktól a ma zenéjéig a legkülönbözőbb ismert és még ismeretlen műveket adjuk elő. Első telt házas újzenei hangversenyünk a Millenárison bizonyította, hogy van igény a kortárs zenére, még ha elsőre kicsit idegenkedünk is a szokatlan műfajtól.

rap: Honnan érkeztél ebbe a történetbe, és mik a feladataid?

EO: 2011 telén csatlakoztam a BFZ vezetéséhez. A Klassz Zenei Iroda felépítése és működtetése, számos magyarországi és nemzetközi fesztivál, zenei jubileum, ifjúsági program, tehetséggondozó pályázat lebonyolítása után nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy felkérést kaptam e világhírű zenei együttestől. A Fesztiválzenekarnál elsősorban a magyarországi programokkal foglalkozom, ezen belül különösen nagy hangsúlyt kapnak a gyermek- és ifjúsági programok, amelyek közül a zenekar egész sorozatot szervez - minden korosztály (óvodások, kisiskolások, középiskolások, fiatal felnőttek) számára mást és mást.

rap: Mikor és hol hallhatjuk az új kortárs zenei sorozatot?

EO: Március 22-én rendezzük meg A jelen zenéje, a zene jövője második eseményét a Millenáris Teátrumában. Az évad második koncertjén szokatlan meglepetésekben lesz részünk: nemcsak a közönség tapsolhat, de a muzsikusaink is ezt teszik majd, lesznek, akik hangszert váltanak, és a nagydobbal próbálkoznak. Dukay Barnabás A lenyugvó nap című alkotása mindennap, minden évszakban máshogy szólal meg, ezért egyedülálló előadást tapasztalhatunk meg ezen az esten. Arvo Pärt, Staud, valamint Kurtág, Jeney, Sáry László művei már-már a kortárs zene klasszikusainak számítanak. Luciano Berio Folk Songs című alkotása pedig nem csupán egzotikus nyelveken (az azeritől az örményen és a szardíniai dialektuson át az okcitánig) csendül fel, de a kíséretben még egy autórugónak is jut szerep. A kortárs estet most is követi majd egy éjszakai koncert, azaz Midnight Music. S hogy teljes legyen a kulturális programkínálat, a koncert előtt a Litera.hu rendez zenés felolvasást - ugyancsak a Millenárison, Víg végnapok címmel.

rap: Milyen hangszer bőrébe bújnál szívesen?

EO: Minden bizonnyal a hegedűt választanám... Nemcsak kecses, nőies formája miatt, de gyermekkorom óta nagyon közel áll hozzám a hegedű hangja. Szüleim először zongorára írattak be ötéves koromban, de én mindig hegedülni szerettem volna, ezért teniszütőkön imitáltam a hegedűjátékot, mígnem egy karácsonyra a nagyszüleimtől egy gyönyörű hegedűt kaptam ajándékba. Ez volt életem egyik legszebb karácsonya.

Figyelmébe ajánljuk