Lemez

Kívánj szép álmokat

  • - legát -
  • 2020. április 5.

Zene

„Lehetett volna, mégsem az lett” – énekelte Szörényi Levente 1969-ben, de egy évvel később Mészáros Márta is énekelhette volna. A rendező Szép lányok, ne sírjatok! című filmjében eredetileg az Illés szerepelt volna, de a zenekart – a BBC rádiójában tett nyilatkozatuk miatt – szó szerint elmeszelték: Budapesten nem léphettek fel, valószínűleg a filmgyárból is kitiltották őket. Ennek ellenére a film elkészült, Mészáros a Metrót, Tolcsvayékat, és a Kex együttest „húzta be” Szörényiék helyére.

A magyar lemezkiadásban nem volt ismeretlen a filmzene mint önálló album (Ezek a fiatalok; 1967), de a Szép lányok… esetében ez fel sem merült. A filmben hallható hat Illés-dalt (ezek még a balhé előtt készültek), a Kex és Zalatnay Sarolta egy-egy számát kislemezen adták ki, a Metró-dalok az együttes első nagylemezén jelentek meg, a többiről talán megfeledkeztek. Most a muzeális felvételekben utazó Moiras Records Kívánj szép álmokat címmel pótolta e hiányt, s válogatta össze a filmben hallható számokat. Csakhogy a 15 dalból kilenc már 1970-ben, további négy pedig a kilencvenes években megjelent, csak Tolcsvayék két töredéke (Nálunk, Ballada) a kiadatlan újdonság. Kimondottan zavaró, hogy ezekből csak annyit hallhatunk, amennyit a filmből ki lehetett másolni, és a felvételek eltérő minősége tovább rontja a helyzetet. Ezért ha jót akarunk, akkor a kizárólag vinilen megjelenő Kívánj szép álmokat ne zenei élménynek, inkább egy szép tárgynak tekintsük, mivel a borító a beatkorszak sztár­grafikusának, Szyksznian Wandának a munkája.

Moiras Records, 2019

 

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?