Tartalom

MaNcs 32. évf. 10. sz. (2020-03-05)

Publicisztika

Diószegi-Szőcs Máté

Publicisztika

A világ közepén

A történelem-alaptanterv furcsaságairól

Bármit mond is az emberminiszter, az új Nemzeti alaptanterv körül óriási vita zajlik, és széles az elégedetlenség. A következőkben megpróbálom kizárólag szakmai szempontból elemezni a NAT történelem és állampolgári ismeretek tantárgyról szóló részét. Hiszek ugyanis abban, hogy egyszer újra számít majd a döntéshozatal folyamatában a szakmai párbeszéd.

Kis János

Publicisztika

A szolidaritás parancsa

A CEU-ról – egy furcsa cikk nyomán

Az orbáni autokrácia évei, Thomas Mann-nal szólva, „erkölcsi szempontból jó idők”. Nem mintha okvetlenül könnyű lenne a jót választani, de hogy mi a jó és mi a rossz, az könnyen eldönthető.

Egotrip

Egotrip

Vajda Mihály: Miért végezték ki Szókratészt?

Szókratész, az idegen

Újabb lehetőség. Talán azért, mármint hogy azért végezték ki, mert valami idegenséget éreztek áradni a személyéből. Hogyan? Szókratész idegen Athénban? Ez butaság. Alapjában talán tényleg butaság, de mégis volt benne valami, ami az átlagos athéni polgárt irritálta. Szókratész – gondolta – azért nem egészen olyan, mint mi. Sőt, nagyon nem olyan, mint amilyenek mi vagyunk.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Babák takarodója

Nyilván van az úgy, hogy az ember fejében ott ül egy bajszos ellencenzor, és azt óbégatja, hogy mondjad ezt, mondjad azt, csináld ezt, csináld amazt, vedd elő nekik, rakd ki eléjük – csupa megveszekedett rosszaságot.

A szerk.

A szerk.

Külsősök

Folytatódik Karácsony Gergely kampánybeli „alkalmatlanozása”, csak más eszközökkel: újabban a választási programját kérik számon rajta – az ám, kik is? Nem, nem hardcore fideszes pártpolitikusok vagy a propagandagyár verőlegényei, még csak nem is az emberarcú fideszizmus kijelölt figurái.

Külpol

Szlovénia, záróra után

Külpol

Házi Orbán

Kedden, lapzártánk napján szavaz bizalmat a szlovén parlament Janez Janša új kormányának. Hogyan csempészte vissza magát Orbán többszörösen bukott barátja a hatalomba, és mi következik ebből?

Interjú

Külpol

„Megállás nélkül megy a buli”

Zdeněk Hřib, Prága kalózpárti polgármestere

A Kalózpárt jelöltjeként bő másfél éve vezeti a cseh fővárost, s polgármesterként két autoriter államnak is kesztyűt dobott. Populista kormányokról, intelligens városokról, uniós pénzekről és a visegrádi összefogásról beszéltünk.

Külpol

Exportált orbánizmus 3.: így zajlik a Fidesz erdélyi térfoglalása

Embereket és pénzt nem kímélve Orbán Viktor a határon túli magyarokat is saját céljaira használja fel az itthon már bevált recept szerint: milliók a megbízható embereknek, aki viszont nem áll be a sorba, az kiszorul. Riportsorozatunk utolsó részében annak jártunk utána, hogyan növeli befolyását a magyar kormány Romániában.

Belpol

A kórházak adósságai és a beszállítók

Belpol

Nyomás alatt

Csaknem 70 milliárd forint volt a kórházak adóssága a múlt év végén. Mivel a „szokásos” év végi konszolidáció elmaradt, a kórházi beszállítók a pénzükre várnak – a kormány viszont azt kéri tőlük, hogy engedjenek el 20 százalékot, cserébe majd „gondolnak rájuk” a központosított közbeszerzésnél. Mi zajlik itt?

Péterfalvi Attila nyolc éve az adatvédelmi hatóság élén

Belpol

Csak csendben, csak halkan

Bár a Péterfalvi Attila vezette NAIH jobban működik, mint sok más állami szerv, a kényes ügyekben a kormányzat meghosszabbított kezeként szolgál.

Interjú

Belpol

„Nem tartozunk magyarázattal”

Gyurcsány Ferenc az átálló polgármesterekről és a budapesti kultúrharcról

Nincs hódító politikája a DK-nak a párt elnöke szerint, bár a belépési hullámot ő is tapasztalja. Gyurcsány Ferencet a budapesti színházügyről, a lehetséges választási együttműködésről és a kormány új kommunikációs csapdáiról is kérdeztük.

Színház

Színház

Színház

Incesztus és fétis

Sartre: A legyek

Az Örkény Színház Asbóth utcai stúdiójának ajtaja most a hírhedt berlini technóklubba, a Berghainba vezet. A biztonsági őrök beengedik a fehér ruhás, ártatlan idegent, Oresztészt. Sötét fények, masszív szexualitás, euforikus hangulat. Az előadás azonban nem a buli felfokozott pillanatait idézi, hanem a lejövés fájdalmas óráit, amikor az ember szembesül a tetteivel.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Exit

Pál Zsuzsanna Rebeka: Krémes

Nem valószínű, hogy a Liget Galéria az idei kiállításain csupa olyan művészt mutat be, aki majd’ tíz éve kimaradt a művészeti élet körforgásából, azaz nem volt egyéni kiállítása, és nem szerepelt csoportos tárlaton sem. (Bár ha mégis ez a koncepció, akkor érdeklődve várjuk.) A januárban megrendezett Uglár Csaba-kiállítás után ugyanis most megint olyan művészt láthatunk, aki évekre teljesen eltűnt a színről.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Ugródeszka

Labdarúgás az Inforádióban

Az Inforádió még létezik, ami elnézve az utóbbi idők magyar rádiós piacának változásait, nem magától értetődő.

Zene
Gasztro
Lokál

Mit kezd híres múzeumával az új szentendrei városvezetés?

Lokál

Befelé fordulva

Jelentősen csökkentette a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum támogatását a civil vezetésű önkormányzat, s nem is szeretné megtartani az intézményt, inkább átadnák az államnak. Bár sokan elismerik az eddigi múzeumvezetés érdemeit, az önkormányzat inkább a helyi művészeknek adna teret, és jóval kevésbé ambiciózus programot valósítana meg.

Tudomány

Koronavírus kontra tudomány

Tudomány

Kérdőjelek sűrűjében

A világszerte járványszerűen terjedő koronavírus-megbetegedés természetével, terjedésével, jövőbeli sorsával kapcsolatban sok a bizonytalanság, de az mégis biztos, hogy előbb-utóbb nálunk is felbukkan majd.

Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Fejben járás

Gianni Di Gregorio: Világpolgárok

Más addigra befejezi pályafutását, mire a filmes világba korábban csak néhány, főleg vígjátéki forgatókönyvvel (plusz az Európa-díjas Gomorra) belekóstoló színházi ember, Gianni Di Gregorio első filmjét, ötvenhét évesen, elkészítette.

Interjú

Mikrofilm

„Az egyetlen világutazó”

Gianni Di Gregorio filmrendező, színész

Új filmje, a Világpolgárok megjelenésünk napján kerül Pesten a mozikba. A helyben utazó nyugdíjasokról szóló komédia alkotójával öregségről, helyhez kötöttségről és szolidaritásról beszélgettünk telefonon.